Η «προίκα» του Νίκου Ανδρουλάκη στον δρόμο προς το Συνέδριο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με την «προίκα» των 270.000 πολιτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές και των 180.000 χιλιάδων μελών που πήραν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες προσέρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Συνέδριο του κόμματος. Εκμεταλλευόμενοι την κομματική κουλτούρα και παράδοση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων στο άκουσμα της επαναφοράς του ιστορικού ονόματος από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η σύγκριση με την κυριακάτικη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτη. Πόσο θα καταφέρουν να αυξήσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τον πήχυ εγγραφής των νέων μελών; 60.600 είναι στις λίστες αυτή τη στιγμή εκ των οποίων οι 41.000 συμμετείχαν για την ανάδειξη των συνέδρων. Τις τελευταίες ώρες, πάντως στην Κουμουνδούρου αρκετά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα μιλώντας για εξαψήφιο αριθμό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που θα επανεκλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο του κόμματος.

Μεταγραφές, ανανέωση και σεβασμό στις ρίζες είναι το τρίπτυχο που προτάσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, βρέθηκε στις κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη στις 8 Μαΐου, όπως και η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου. Μαζί της συναντήθηκε την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης και ουσιαστικά έδωσαν τα χέρια για κοινή πορεία μετά τις εκλογές. Από τη στιγμή που ένας στους δύο που εκλέχτηκε Σύνεδρος ή θα μετέχει από εδώ και στο εξής στις οργανώσεις είναι κάτω των 40 ετών το «φρεσκάρισμα» στο κομματικό δυναμικό θεωρείται ότι επετεύχθη. Το στοίχημα να δείξει πως όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν συστρατευθεί στον στόχο επαναφοράς του κινήματος σε τροχιά εξουσίας ίσως είναι και το πιο δύσκολο. Οι πληροφορίες μιλούν για συνάντηση του προέδρου με τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πιθανόν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Με ένα άρθρο του στα «ΝΕΑ», πριν από λίγες ημέρες, ο κ.Σημίτης στήριξε την προσπάθεια ανανέωσης του προγραμματικού λόγου του κόμματος, καθώς και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης επανέκαμψε στη Χαριλάου Τρικούπη και το ίδιο ενδεχομένως να ευελπιστούν και για άλλα κορυφαία στελέχη που έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαμόγελα προκάλεσαν στους επιτελείς του κόμματος τα καλά ποσοστά συμμετοχής που καταγράφηκαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες στην Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ το 2019 δεν άγγιξε πουθενά το 6%, ενώ και στα «κάστρα», όπως η Κρήτη και η Αχαΐα, υπάρχει μια τάση συσπείρωσης. Δεν είναι, πάντως ο δρόμος του Νίκου Ανδρουλάκη στρωμένος με ροδοπέταλα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθούν να πιέζουν να διαλέξει στρατόπεδο με στόχο να τον «στριμώξουν» δημοσκοπικά. Και αυτός φέρεται να είναι ο μεγάλος φόβος της  Χαριλάου Τρικούπη. Μην τελειώσει η «δημοσκοπική άνοιξη» που σηματοδότησε για το κόμμα η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου. Οι μετρήσεις που έφεραν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να παγιώνεται πάνω από τη ζώνη του 15% δεν επιβεβαιώνονται το τελευταίο διάστημα. Νέα ώθηση αναμένουν πως θα δώσει το Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί από τις 20-22 Μαΐου, καθώς και η συνεχής ανανέωση του προγράμματος στην πορεία προς τις κάλπες.

Πηγή: skai.gr