Κλείσιμο

Παρέμβαση ΗΠΑ: Ενθαρρύνουμε επίλυση αδιεξόδου για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Σε παρέμβαση για την «αναθέρμανση» των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό προχώρησε ο Λευκός Οίκος λίγες ώρες πριν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ σε εκδήλωση του Heritage Foundation, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, μαζί με την ΕΕ την Γερμάνια και άλλους, και «ενθαρρύνουν μια επίλυση του αδιεξόδου ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ».

Ουάσιγκτον και Βερολίνο δίνουν μεγάλη έμφαση στην ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με στόχο να υποχωρήσει η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.

Δημοσιεύματα από τα Σκόπια έκαναν λόγο για πίεση της Ουάσιγκτον στον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πήγες η σκοπιανή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να απαντήσει στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το πλαίσιο συμφωνίας Κοτζιά - Ντιμιτρόφ έως την Πέμπτη, κάτι που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ από το Μόναχο όπου βρίσκεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και κατανοητή στους κόλπους του ΕΛΚ. «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Πηγή: skai.gr