Κλείσιμο

Πυρετός συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις της χώρας (live)

Πυρετός συλλαλητηρίων υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας επικρατεί σε 23 πόλεις της επικράτειας. Τα συλλαλητήρια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, ως απάντηση στην κυοφορούμενη λύση της κυβέρνησης στο ονοματολογικό με τα Σκόπια.



Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία ζήτησε από τους πολίτες να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία μόνο με ελληνικές, και όχι κομματικές, σημαίες.
Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης θα έχει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήδη, όπως φαίνεται στο βίντεο, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολίτες με σημαίες, για να διαδηλώσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Σε παρέμβαση υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού προέβησαν πάντως οι ΗΠΑ ενόψει των συλλαλητηρίων. 



Ένταση στα Χανιά  

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για τη Μακεδονία.

Στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.



Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση εξελίσσεται ομαλά, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν ελληνικές σημαίες, να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και να φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.



Ιωάννινα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Πρόκειται για πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο έχει προσέλθει πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, από όλη την Ήπειρο ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρας.



Νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα 

Νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Το νέο συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

«ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και τα «μπάνια…του λαού», θα διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr