«Φωτιά» στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού, Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη

Ο πρωθυπουργός μέσω του χθεσινού μηνύματός του έκανε σαφές πως δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και με τις κινήσεις του έδειξε πως είναι ανοιχτός στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Είπε "ναι" στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 22-26 Αυγούστου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Βέλη από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη δέχονται συνεχώς στην Ηρώδου Αττικού. Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι καυτός πολιτικά. Ο πρωθυπουργός μέσω του χθεσινού μηνύματός του έκανε σαφές πως δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και με τις κινήσεις του έδειξε πως είναι ανοιχτός στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Είπε "ναι" στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, είναι θετικός σε προτάσεις εκσυχρονισμού του πλασίου που θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών, ενώ δέχτηκε να ανοίξει η Βουλή πιο νωρίς.

Μεταξύ 22-26 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων μετά το αίτημα και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κώστα Τασούλα. Μια διαδικασία που θα αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τη νόμιμη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ, αλλά με τον ίδιο να απουσιάζει, αφού δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, άλλωστε που στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το μόνο μέσον που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η συζήτηση στη Βουλή θα εξελιχθεί σε μια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα παιχνίδι για τρεις είναι σε εξέλιξη με το Μαξίμου να περιμένει από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Αφορούν στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στην αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ ταυτόχρονα με την θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων για τα πολιτικά πρόσωπα.  Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δρομολογούνται αλλαγές στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Για την παρέμβαση της κυβέρνησης που δρομολογείται μέσω ΠΝΠ, στελέχη με γνώση του περιεχομένου της, ανέφεραν ότι θα προσθέσει εκ νέου στο θεσμικό οπλοστάσιο το φίλτρο ασφαλείας με το οποίο τα αιτήματα της ΕΥΠ θα εγκρίνονται και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ. Πρόκειται για δικλείδα, που όπως τόνιζαν τα ίδια στελέχη, είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Η κυβέρνηση επιμένει πως παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν νόμιμα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση που θα είχε η παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος. Οι πολιτικές "ουρές" που αφήνει, πάντως η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να είναι πολλές το επόμενο διάστημα. Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να δημιουργήσει ένα μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο Μαξίμου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο υποστηρίζουν πως οι νόμιμες διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί θα αφοπλίσουν τα επιχειρήματα των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων και συνεπώς ο "συνασπισμός" που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει συνέχεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως για το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος πλεόν να απομακρυνθεί από την "αγκαλιά" της ΝΔ αφήνοντας τη γαλάζια παράταξη χωρίς εν δυνάμει σύμμαχο μετά τις δεύτερες εκλογές. Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές περιορίζεται στα αιτήματα της Κουμουνδούρου που ζητεί επίμονα, για επικοινωνιακούς λόγους σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Είναι γεγονός πως αυτή τη στιγμή το ρήγμα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι μεγάλο. Φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις μεταξύ του Γιάννη Οικονόμου και του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την ενημέρωση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ζητεί να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του απο την ΕΥΠ και κρατά πολύ σκληρή στάση απέναντι στον πρωθυπουργό. "Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσίων στη χώρα μας", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με το δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρακολουθούν με χαμόγελα την κόντρα των δυο πρώην μονομάχων της εξουσίας, ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρξει κάποια ένδειξη πως έχουν αποφασίσει να σταματήσουν το διμέτωπο. Περιμένουν την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί για να δείξουν και προς την Κουμουνδούρου πως η συμμαχία τους είναι συγκυριακή και η αυτόνομη πορεία του κινήματος θα συνεχιστεί.

Χωρίς αστερίσκους πάντως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενωμένο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για "ατυχή και απαράδεκτη προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρυφτεί πίσω από ζητήματα εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις" έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην πολιτική κόντρα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν βγει η γραπτή δήλωση του Νίκου Ανδρουλακη μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για "μεγάλων διαστάσεων σφάλμα". Πριν την δήλωση του κ.Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μιλώντας στην ΕΡΤ είχε δηλώσει: «δεν νοείται νόμιμη παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού ή έστω στελέχους, βουλευτή ενός κόμματος. Ούτε καν νομότυπη δεν ήταν αυτή η παρακολούθηση γιατί μπορεί να υπάρχει η αποδοχή από την αρμόδια εισαγγελέα του αιτήματος της ΕΥΠ, δεν γνωστοποιήθηκε όμως ποτέ, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος που διέπει την ΑΔΑΕ, στην ίδια την ΑΔΑΕ».

Είναι σαφές πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την επίθεση προς την κυβέρνηση μέρα με τη μέρα για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ακόμα και για το άνοιγμα της Βουλής διευκρίνισαν ότι το αίτημα του κ.Τσίπρα αφορούσε την άμεση διεξαγωγή συζήτησης προσθέτοντας πως "ο κ.Μητσοτάκης όρισε τελικά τη συζήτηση για την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει να με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη "βόμβα"".  Η ΝΔ αργά χθες το βράδυ απάντησε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το άνοιγμα της Βουλής θα έπρεπε να επισπευθεί ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επί των ημερών του. Ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρειάστο μνημόνιο που έφερε. Αλλά ευτυχώς τέτοιες εποχές δεν θα ξαναζήσουμε".