Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις: Αλλαγές στην ΕΥΠ και εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την λανθασμένη - όπως τη χαρακτήρισε - παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επισπεύδοντας την επαναλειτουργία της Βουλής για τις 22 Αυγούστου (αντί για τις 31), οπότε και αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Στο σημερινό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την λανθασμένη - όπως τη χαρακτήρισε - παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως παρότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη με την προβλεπόμενη έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, εάν το γνώριζε δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί. 

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής υποβάθμισης του κρίσιμου έργου της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια. 

«Η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα. Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε», επισήμανε. 

Απέρριψε, δε, κατηγορηματικά τα αντιπολιτευτικά πυρά περί κακοποίησης του κράτους δικαίου και εξέπεμψε μήνυμα προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών της, αλλά και θωράκισης απέναντι σε πιθανούς εχθρούς. 

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη. Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει φρένο στην τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου με αιχμή την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. 

«Η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.
Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας»,
υπογράμμισε

Μάλιστα, προανήγγειλε δέσμη 4 μέτρων για την ενίσχυση ελέγχου και λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε δημιουργικές προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις. 

1.Ενίσχυση εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

2.Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ

3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα 

4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου, διαφάνειας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που αφορούν στην επαναφορά από της έγκρισης και από Εισαγγελέα Εφετών, εκτός του Εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση βγήκε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την παρέμβαση του εμφανίζεται άμοιρος ευθυνών, επιδιώκει να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, ενώ δεν φωτίζει καμία σκιά. 

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος  νόμιμη(…) Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας (…)Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια», επισήμανε σε γραπτή του δήλωση. 

Τους οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της γαλάζιας διακυβέρνησης. 

«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του.  Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. 

Αντίστοιχα το ΚΚΕ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες να κρύψει (…) την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός  επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που οδηγεί στο απόλυτο "σκοτάδι" τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών». 

Ανοίγει η Βουλή στις 22 Αυγούστου 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πάρει τη ρελάνς αποδεχόμενος το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής. 

Η Ολομέλεια της Βουλής θα εκκινήσει τις εργασίες της στις 22 Αυγούστου, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του νωρίτερα σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας. 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του «η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια». 

Τόνισε δε ότι «η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας».

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου. 

Πηγή: skai.gr