Παρακολουθήσεις: Έρευνα σε βάθος χρόνου θέλει η ΝΔ - Το ενδεχόμενο δυο εξεταστικών

Κανείς δεν διαφωνεί η Βουλή να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα γίνει.

Του Αντώνη Αντζολέτου


Σχεδόν μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζουν τα "όπλα" με τα οποία θα συγκρουστούν. "Διάλειμμα" από την κόντρα των επισυνδέσεων οι πολιτικές δυνάμεις έκαναν μόνο για να αντιπαρατεθούν σχετικά με την υπόθεση του εγκλωβισμού προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Κοινό στοιχείο; Το μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που αναμένεται να συντηρηθεί στην μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει.

Κανείς δεν διαφωνεί η Βουλή να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα γίνει. Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κρίνουν τις εξελίξεις. Όλο και περισσότερα στελέχη της ΝΔ με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν πως η πλειοψηφία προσανατολίζεται στο να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα ανοίγει, όμως σε βάθος χρόνου ακόμα και σε ορίζοντα δεκαετίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως από τη γαλάζια παράταξη επιθυμούν την κλήση στην Επιτροπή τόσο του διοικήτη της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, όσο και και του προκατόχου του την περίοδο 2012-2015 Θεόδωρου Δραβίλλα. Ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου ήταν η δήλωση του Κώστα Τσιάρα στην τηλεοραση του ΣΚΑΪ.  "Επειδή αυτή η συζήτηση επικέντρωθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν είναι λογικό να τα δει κανείς αυτά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου. Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων και βεβαίως εκεί να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό και να δούμε τις όποιες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε από κοινού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

Στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως αυτός είναι ο τρόπος να μην μείνει καμία "σκιά" στη συγκεκριμένη υπόθεση και την ίδια ώρα ετοιμάζουν ένα νέο πλαίσιο αλλαγών, πέρα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητώντας από τα κόμματα να συμμετέχουν στο διάλογο που θα ξεκινήσει.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι είναι πάγια τακτική της ΝΔ να οδηγεί τις έρευνες σε βάθος χρόνου προκειμένου να θολώσει το τοπίο και να δημιουργήσει ένα κλίμα πως "όλοι είναι ίδιοι στο πολιτικό σκηνικό". Διαμηνύουν πως υπάρχουν συγεκριμένα πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, κατά πόσο μπορεί να μπει νομικός μανδύας σε παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες, ποιος είναι ο λόγος που έγιναν, αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020 - 2022. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να οδήσει στη συγκρότηση δυο εξεταστικών επιτροπών; Ενδιαφέρον θα έχει ποια δύναμη θα κινηθεί πρώτη για να αποκτήσει την πρωτουβουλία των κινήσεων.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ξεκάθαροι πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δικό του αίτημα  για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε ο πολιτικός αρχηγός που πρώτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του. Το κίνημα θα συντάξει μια πρόταση που θα έχει ως βάση και τις καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που όπως τονίζουν, πρέπει να συγκληθεί άμεσα μετά τις 22 Αυγούστου. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτοί σε συνεννοήσεις με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου, αναγνωρίζοντας πως τον πρώτο λόγο τον έχει το ΠΑΣΟΚ που είναι άμεσα εμπλεκόμενο. Σε κάθε περίπτωση και στη Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις διαδικασίες που ξεκινούν στη Βουλή.

Πηγή: skai.gr