Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου- Την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα στήριξης

Στο ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πρότασή του για για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

«Γι' αυτό στο ανακοινωθέν αναφέρει ότι θα εξεταστεί σαν επιλογή το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Η αγορά είναι θύμα κερδοσκοπίας. Τις τελευταίες 4 μέρες, μετά την πρόταση που απέστειλα στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50% από τα 220 στα 115 ευρώ. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν είναι μια αγορά που λειτουργεί ομαλά, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έξυπνους τόπους ώστε να ευνοηθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. 

Σε, ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τον πόλεμο με θύματα αμάχους υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη. Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Επισήμανε δε ότι στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά». 

Μάλιστα, ανέφερε με νόημα ότι «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε όταν η χώρα μας αντιμετώπισε αντίστοιχες προσκλήσεις με την προσφυγική κρίση της Ανατολικής Μεσογείου» και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δείχνουμε είναι το έναυσμα για το Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών για ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε χώρας να το αντιμετωπίσει από μόνο του». 

Τι είπε για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν 

Σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΣΚΑΪ στις Βερσαλλίες, Γιάννη Καντέλη, για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το παράθυρο μας για διάλογο είναι πάντα ανοιχτό και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων». 

Χαρακτήρισε δε ρπιβεβλημένη τη συνάντηση με τον Ερντογάν, γιατί αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη γεωπολιτική πρόσκληση. «Είμαστε δύο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να μην προσθέσουμε άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολυ φορτισμένο ευρωπαϊκό φορτίο». 

Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνάντηση να διεξαχθεί σε καλό κλίμα σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά». 

Πηγή: skai.gr