Ορούτς Ρέις: Γιατί ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί σκόπιμη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Προετοιμασμένη για ένα «μπρα ντε φερ» διαρκείας με την Άγκυρα είναι η Αθήνα, παρότι είναι σαφές πως στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί, μέσω των διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο, να υπάρξει αποκλιμάκωση και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, οι οποίες ματαιώθηκαν με απόφαση της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, το Ορούτς Ρέις επί της ουσίας δεν πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς συνοδεύεται από δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία. Στην πραγματικότητα, προσθέτουν, πρόκειται για μια «διακήρυξη» διεκδίκησης του Τούρκου προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν, που όμως απαντάται στην πράξη από την παρουσία του ελληνικού ναυτικού.

Σε κάθε περίπτωση, στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν είναι η σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως αναφέρεται, πρώτον δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων. Και, δεύτερον, το συμβούλιο θα μετέδιδε μια εικόνα «δραματοποίησης» της κατάστασης αναντίστοιχη με όσα συμβαίνουν στο πεδίο. 

Κατά τις συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης τούς γνωστοποίησε πως για ευνόητους λόγους η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή το ταχύτερο δυνατόν: Πιθανότατα, δε, στις 26 ή 27 του μήνα, όταν θα επαναρχίσουν οι εργασίες της.



Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: skai.gr