Κύπρος-ΗΠΑ: Διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο συνάντησης

Κύπρος-ΗΠΑ: Διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο συνάντησης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβοντ Χέιλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Χέιλ επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασιών και αξιών που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο, όπως οι τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας σε θαλάσσιο και χερσαίο επίπεδο, ο κ.Χέιλ επισήμανε την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει χρηματοδότηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), ως σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένου ότι θα προηγηθεί έγκριση του Αμερικανικού Κονγκρέσου.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Τζούντιθ Γκάρμπερ, συζητήθηκε η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Χέιλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο μεταξύ 13-15 Αυγούστου, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη συνάντησή του με τον κο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ