Κλείσιμο

Διπλή ικανοποίηση σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο- Τα μηνύματα, τα κέρδη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ιστορική εκ του αποτελέσματος και εκ του κλίματος που επικράτησε στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Αμερικανικού Κογκρέσου, χαρακτηρίζεται η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, τη Γερουσία και τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς και παραλληλισμούς, η οποία συμπεριέλαβε όλα τα ζητήματα και τα μηνύματα που επιδιώκει η Ελλάδα να επικοινωνήσει τόσο στην αμερικανική κοινότητα όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από βήματος του Κογκρέσου όλα τα εθνικά μας θέματα: Κυπριακό, Αιγαίο και υπερπτήσεις αλλά και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, ενώ αφού εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, κατέστησε σαφές ότι όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επιτύχει το σκοπό του με τον πόλεμο στην Ουκρανία,έτσι και κάθε αυταρχικός ηγέτης - αναθεωρητής της ιστορίας δεν θα καταφέρει το στόχο του.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μία βαθιά πολιτική ομιλία, η οποία άγγιξε συναισθηματικά και πολιτικά την πλειοψηφία των παρισταμένων στη συνεδρίαση, αλλά και γνωστοποίησε ιστορικά και πολιτικά στοιχεία σε μία μερίδα Αμερικανών, που πιθανόν αγνοούσαν τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη γερουσιαστές σχολίαζαν πως ήταν μία από τις καλύτερες ομιλίες που απευθύνθηκαν στο Κογκρέσο από ξένους ηγέτες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πάρα πολλές φορές η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, μία πολιτικός με μακρά πολιτική διαδρομή, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού, έδινε το «σήμα» στους υπόλοιπους γερουσιαστές να χειροκροτήσουν ή και να σηκωθούν, πρωτοστατώντας η ίδια, από το προεδρικό έδρανο μαζί με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. Δίνοντας έτσι τη δική τους «συγκατάθεση» και «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική επιχειρηματολογία που ανέπτυξε από βήματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης όπως Βάτσλαβ Χάβελ

Η ίδια η κ. Πελόζι, κατά την προσφώνηση στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού , δήλωσε πως άλλη μία φορά στην πολιτική της διαδρομή, συγκινήθηκε τόσο από μία ομιλία. «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης!» είπε και πρόσθεσε «Είπα και στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του  Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη» κατέληξε όλο θαυμασμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικαλούμενη τον αείμνηστο τελευταίο πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας και πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, στην Ουάσιγκτον υπάρχει ικανοποίηση γιατί κρίνεται πως οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρες, όπως σαφής είναι και η στάση της Ελλάδας έναντι του Πούτιν και της Ρωσίας για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, που αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για το Κογκρέσο και την αμερικανική πολιτική σκηνή. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως μετά την τοποθέτηση του Έλληνας πρωθυπουργού, η χώρα μας απέκτησε περισσότερους φίλους στο Κογκρέσο. Κάτι που παραμένει πάντα ελληνική επιδίωξη, να αυξηθούν οι υποστηρικτές μας στο ισχυρό αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Η αποτίμηση της επίσκεψης

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο, έκαναν λόγο για μία απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη που δείχνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Άλλωστε σε όλες τις επαφές του, δημόσιες ή κατ' ιδίαν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειπε να υπογραμμίζει το ρόλο που έχει διαδραματίσει διαχρονικά η χώρα στη "γειτονιά" της Ανατολικής Μεσογείου, πόσο μάλλον υπό τις δεδομένες έκρυθμες συνθήκες που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» παρατηρούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Μία στάση και θεώρηση των πραγμάτων που βρίσκει σύμμαχο και συνοδοιπόρο τις ΗΠΑ καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νάνσυ Πελόζι «υπάρχει ένα ποίημα, που λέει πως «ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση» τόνισε για να υπογραμμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε και ο γνωστός φίλος της Ελλάδας, Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποία συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στο Καπιτώλιο και σε ανάρτησή του που ακολούθησε έγραψε: «Η εταιρική σχέση και η φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας, με τις ρίζες τους σε κοινές αξίες, δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Η δέσμευση για δημοκρατία και ασφάλεια και οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σιδερένια» κατέληξε ο κ.Μενέντεζ.

Πηγή: skai.gr