Οικονόμου σε ΣΚΑΪ: Οριζόντια στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Τη διαβέβαιωση ότι όσο διαρκούν οι πρωτόγνωρες τιμές και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, θα υπάρχει οριζόντια στήριξη και ταπιο εξειδικευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Σημείωσε δε ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες, ώστε τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπωθούν στις τσέπες των νοικοκυριών ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ήταν ένα δύσκολο βήμα και οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο δεν υπήρχε στο κείμενο συμπερασμάτων αυτή η οδηγία προς την Κομισιόν. Υπήρχε όμως σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τους ηγέτες του Νότου. Αν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καμία κυβέρνηση από μόνη της δε θα μπορέσει να απαντήσει στις αυξήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων». 

Πρόσθεσε δε ότι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: 

Πρώτον, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει την πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς και δεύτερον να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ώστε το ρεύμα να είναι φθηνότερο στην Ευρώπη, για όλους.

«Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη είναι για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση διεθνή και εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα και παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας. Οποιαδήποτε μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φροντίσουμε με τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουμε να έχει την αντίστοιχη αποτύπωση και στην Ελλάδα. Ήδη, από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για πλαφόν, ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμφωνία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ για προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή εξασφαλίζει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύει την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά, ενώ θα έχει θετικές επιδράσει και στο κόστος. 

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος και τα παιδιά που σπουδαζουν στα δημόσια ΙΕΚ, εκτός από τον τόπο καταγωγής τους, δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα. 
 


 

Πηγή: skai.gr