ΟΗΕ – UNESCO: Προς διπλό «ράπισμα» σε Άγκυρα για Βαρώσια και Αγία Σοφία - Ποια κράτη στήριξαν την Ελλάδα

Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία αναμένεται σήμερα Παρασκευή τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων όσο και από την UNESCO. Το συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO θα καταδικάσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. 

Μετά από ένα ολονύχτιο διπλωματικό «μπρα ντε φερ», οι αντιστάσεις του Λονδίνου κάμφθηκαν και πλέον, στο προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, γίνεται ρητή αναφορά σε υπαιτιότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

Στο διπλωματικό μπρα ντε φερ πρωταγωνίστησαν οι ΗΠΑ που ήθελαν πιο σκληρό κείμενο από τη... συμβιβαστική Βρετανία, με Ρωσία και Κίνα μάλιστα να εναρμονίζονται με την Ουάσινγκτον. Μάλιστα, ρυθμιστικός υπέρ των ελληνικών θέσεων ήταν και ο ρόλος της Ινδίας αλλά και της Ιρλανδίας. 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαρώσια: 

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού».

Το μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρώπη, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εμμένει στην προκλητική ρητορική:

«Επειδή είδαν πως δεν θα υποχωρήσουμε, γι' αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Ό,τι και να λένε, όσο θόρυβο και αν κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'', του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Καταδίκη UNESCO για Αγία Σοφία 

Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ για το καταδικαστικό κείμενο κατά της Άγκυρας, έχει σημασία ότι η Αίγυπτος, μια μουσουλμανική χώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να «φλερτάρει» εσχάτως, συντάχθηκε με τις ελληνικές θέσεις για σκληρή τοποθέτηση. 

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: skai.gr