Οι ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής επιτροπής από τα μέλη ή από το Συνέδριο, η φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και ο απολογισμός της διακυβέρνησης των 4,5 έτων ήταν μερικά από τα επίδικα που έθεσαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη.

Απαντώντας στην κριτική του Παύλου Πολάκη για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: "Ο πρόεδρος δεν μου έδωσε εντολή να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ. Να βγω από το μνημόνιο μου έδωσε". Επεσήμανε επίσης πως το μαξιλάρι "δεν το άφησε στον Μητσοτάκη αλλά στον ελληνικό λαό" και πως ακόμη και αν ήταν μικρότερο το ποσό στο μαξιλάρι δεν υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στην ελληνική κοινωνία, γιατί υπήρχαν δεσμεύσεις. 

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις. Κι αυτό το έχει ο Αλέξης. Αλλά και στιγμές που χρειάζεται δουλεια μυρμηγκιού. Πού είναι το σχέδιο μετά το 31% που πήραμε στις εκλογές;" διερωτήθηκε. 

Σε σχέση με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί η πλειοψηφία ανέφερε: "Η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις από την ιδεολογία της"

Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, που την Παρασκευή φωτογράφισε τον Ανδρέα Ξανθό λέγοντας πως η αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία δεν είχε την ένταση που έπρεπε, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος τόνισε: "¨Ηταν συλλογική απόφαση και όποιος λέει τα αντίθετα στρέφεται κατά του κόμματος".

Ο Πάνος Σκουρλέτης  επέμεινε πως το κόμμα δεν έκανε τον απολογισμό που έπρεπε μετά την ήττα του 2019: "Ξεκινήσαμε μια συζήτηση απολογισμού της διακυβέρνησης μας αλλά την αφήσαμε στο ράφι". Απευθυνόμενος προς την προεδρική πλευρά ζήτησε: "Ας αφήσουμε την ενοχοποίηση και τη στοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων. Χρειάζεται διάλογος, σύνθεση, συλλογικότητα. Αυτά χαρακτηρίζουν τη ριζοσπαστική αριστερά".

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε: Θέλουμε ένα κόμμα χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και διαχωρισμούς ανάμεσα στο 3% και στο 33%". Θέλοντας να βάλει φρένο στους αποκλεισμούς εγγραφών από τις Οργανώσεις Μελών είπε πως "αισθάνομαι και είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ όσο το αισθάνεται ένας σύντροφος και μια συντρόφισα που επέλεξε να στρατευθεί σε αυτό το κόμμα το 2019".

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου: "Να είμαστε το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο από την ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Με τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες που πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση και στη νεολαία. Και βέβαια και με τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες".

Από την Ομπρέλα ο Νίκος Βούτσης τόνισε: "Θέλουμε μία ανοιχτή σύγχρονη, δημοκρατική αριστερά, ριζοσπαστική και ανανεωτική ταυτόχρονα, κινηματική αριστερά, που θα νοηματοδοτεί, θα στηρίζει την αντίληψη και την ανάληψη της ευθύνης για διακυβέρνηση, για μια αριστερή προοδευτική πολιτική. Δεν ισχύει το αντίθετό, δεν συμφωνώ με την ανομολόγητη αντίληψη ότι πρέπει να οικοδομήσουμε, επειδή έχουμε ακριβώς την απαίτηση και υπάρχει και κοινωνική ανάγκη, να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη φορά, ότι θα πρέπει να οικοδομούμε μια κυβερνητική αριστερά".

Θετικά υπέρ των καταστατικών αλλαγών για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης: "Για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που προτάσει ως ταυτοτικό του ζήτημα την άρση των ανισοτήτων στην κοινωνία, θα είναι μια απόφαση για το εάν ή όχι θα άρει στο εσωτερικό του κάθε ίχνος πολιτικής ανισότητας μεταξύ μελών πρώτης και δεύτερη κατηγορίας. Για αυτό οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία".

O Νίκος Μπίστης σχολίασε ότι "κανείς δεν είναι μουσαφίρης, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες" και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποκοπεί κάποια από τις ταυτότητες και παραδόσεις στο όνομα μιας επιζήμιας ιδεολογικής καθαρότητας".

Ενωτικό τόνο έδωσε η  Όλγα Γεροβασίλη που επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΣΥΡΙΖΑ