Οι εκλογές και οι πανελλαδικές

Τα σενάρια φούντωσαν και τα ημερολόγια άρχισαν να γυρίζουν μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 από την Νίκη Κεραμέως

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών πριν ή μέσα στο καλοκαίρι είναι πολλές.

Τα σενάρια φούντωσαν και τα ημερολόγια άρχισαν να γυρίζουν μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 από την Νίκη Κεραμέως. Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου.

Συνεπώς αυτή την περίοδο τα σχολεία δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα. Την ίδια στιγμή όλοι στοιχηματίζουν πως οι κάλπες δεν θα στηθούν μέσα στο καλοκαίρι, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι διπλές. Αν διεξαχθούν για παράδειγμα την  Κυριακή 18 Ιουνίου ο κύκλος των εκλογών θα φτάσει μέχρι τον Αύγουστο. Και τα μπάνια του λαού είναι ιερά...

Με αυτή τη λογική θα μπορούσε και ο Μάιος να αποκλειστεί. Ο Απρίλιος ή τα τέλη Μαρτίου φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί μήνες για να στηθούν τα παραβάν στις τάξεις

Αυτό το σενάριο ενισχύεται και από τη χθεσινή αναφορά του Γιάννη Οικονόμου στον ΑΝΤ1 πως μπορεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να γίνει πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση το 2023, ξεκαθάρισε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, που έγινε μέσα στην εβδομάδα, εκτιμήθηκε πως ακόμα και τον Νοέμβριο ενδεχομένως ο πρωθυπουργός  να τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις. Πιεζόμενος από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και από το κύμα της ακρίβειας.

Ή εκμεταλλευόμενος κάποια καλά οικονομικά νέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες, αν δεν προκύψει λύση από την απλή αναλογική και αν δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία από το πρώτο κόμμα στον «δεύτερο γύρο», εξακολουθεί να αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε για άλλη μια φορά «φωτιά» στα σενάρια περί πιθανών συνεργασιών συνεχίζοντας το διμέτωπο.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως «πριν δύο μήνες ο Τσίπρας είχε πει σε ομιλία του ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Μητσοτάκης. Σκάνε οι υποκλοπές το γυρνάει ο Μητσοτάκης, λέει ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, τους ενδιαφέρει η καρέκλα. Η καρέκλα τους ενδιαφέρει. Ποιος είναι συνεπής; Εγώ και η παράταξη μου που όσα λέμε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή, τα λέγαμε επί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ή η Νέα Δημοκρατία;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στις 20.30 στο Βελλίδειο ίδρυμα και θα αναπτύξει το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στις 13.00 την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα στις 15 του μήνα.

Πηγή: skai.gr