Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα

Θετικά αποτιμούν την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Το ΚΚΕ από την πλευρά του εκτιμά ότι κλιμακώνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η επίσκεψη Χαφτάρ - Αρνητικό που δεν θα είναι η Ελλάδα στο Βερολίνο

«Η έλευση του στρατάρχη Χάφταρ συνιστά θετική εξέλιξη. Αναμένουμε αν θα παραγάγει θετικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το κρίσιμο δυστυχώς γεγονός είναι πως στη Διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα θα είναι απούσα. Αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ALPHA. Ανέφερε επίσης, ότι «το 2018 στη διάσκεψη του Παλέρμο για το λιβυκό η Ελλάδα ήταν παρούσα και μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

«Είναι αυτονόητη η αποτροπή οποιασδήποτε απόφασης της ΕΕ στρέφεται εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», «αλίμονο αν ο πήχης για την ελληνική διπλωματία είναι τόσο χαμηλά», είπε σχετικά με την προειδοποίηση Μητσοτάκη για βέτο στην ΕΕ εφόσον δεν ακυρωθεί το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Ο κ. Χαρίτσης, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΚΙΝΑΛ: Μπάλωμα η επίσκεψη Χάφταρ - Έπρεπε να είμαστε στη διάσκεψη του Βερολίνου

Θετική μεν αλλά εμβαλωματική η επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ, υποστηρίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Είναι καλό που ήρθε ο κ. Χαφτάρ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είναι καλό οτιδήποτε βάζει τη χώρα μας στο τραπέζι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει, σε ένα πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικών συσχετισμών, τη θέση μας χωρίς να πρέπει να ενταχθούμε με λογική υποτέλειας είτε από τη μία είτε από την άλλη. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα» γιατί η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «προφανή αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι στο Βερολίνο και μάλιστα σε μία πολιτική συγκυρία που έχει υπογραφεί ένα δήθεν «μνημόνιο» ανάμεσα στην Τουρκία και την παραπαίουσα κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη.

«Προφανώς λοιπόν και είναι αποτυχία και προφανώς το υποτιθέμενο βέτο που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα ασκήσει σε μία απόφαση που δεν θα περάσει καν από Ευρωπαϊκά όργανα, είναι αστείο και πάλι αποκλειστικά επικοινωνιακό», σημείωσε.

ΚΚΕ: Κλιμάκωση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς η επίσκεψη Χαφτάρ

«Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τον ισχυρισμό ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που όπως αναφέρεται είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη Χαφτάρ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο βούρκο αυτών των επικίνδυνων σχεδίων», τονίζει το ΚΚΕ.

Πηγή: skai.gr