Το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Tι θα συζητήσει με τον Τζo Μπάιντεν

Ο χρόνος για το κρίσιμο ραντεβού του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Στραβελάκη, πέραν της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναμένεται να υπάρξει και μια διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν επτά μέλη από κάθε αντιπροσωπεία.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο αναμφισβήτητα θα κινηθεί γύρω από τα ελληνοτουρκικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θεωρείται δεδομένο πως θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Όσον αφορά το πεδίο αμυντικής συνεργασίας, πάντως, ενδεικτική της στάσης των ΗΠΑ είναι η δήλωση της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, η οποία σχολίασε πως οι ΗΠΑ είναι πάντα χαρούμενες να συζητήσουν για στενότερη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας.

Η ίδια είπε πως οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην σταθερότητα της περιοχής και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το ίδιο εξάλλου επαναλαμβάνει η Νάνσι Πελόζι μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Βεβαίως, η Ουάσιγκτον αναμένεται να επικεντρώσει από πλευράς της την συζήτηση στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ζητά από όλους τους συμμάχους να στείλουν περαιτέρω βοήθεια στην χώρα και να πιέσουν περισσότερο την Ρωσία.

Σημειώνεται πως η κρίση θεωρείται από τις ΗΠΑ «καταλύτης» για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς συνεπάγεται περαιτέρω συνεργασία με την χώρα ιδιαίτερα όσον αφορά ζητήματα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην ατζέντα των θεμάτων, η Αμερική αναμένεται να θέσει επιπλέον ζητήματα εκπαιδευτικής και οικονομικής συνεργασίας και πώς αυτή θα ενισχυθεί, θέματα ενεργειακής μετάβασης, πράσινης ενέργειας αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: skai.gr