Κλείσιμο

Ο φόβος της «χαλαρής ψήφου» και το κλίμα πόλωσης

Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της Κουμουνδούρου υπάρχει ο σχηματισμός κυβέρνησης ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την πρωτιά.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ένα πράγμα ξορκίζουν τα κόμματα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις δημοτικές - περιφερειακές, στις ευρωεκλογές και κυρίως στις βουλευτικές κάλπες: τη χαλαρή ψήφο. Ο εφησυχασμός και η λογική  της «επόμενης φοράς» είναι ο εχθρός των πολιτικών δυνάμεων και αυτό φάνηκε από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απλή αναλογική και εξήγησε πως με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, αριθμητικά, μπορούν τα κόμματα της μειοψηφίας να συνασπιστούν και να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Με αυτό το σκεπτικό χαρακτήρισε «πολιτική τερατογένεση» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Τι βλέπουν στη γαλάζια παράταξη; Πως στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και να αντιπαραβάλουν το αφήγημα της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, που προτάσσουν, με την προοδευτική διακυβέρνηση από την απλή αναλογική. Στην Ηρώδου Αττικού – μπορεί να μην το ομολογούν – αλλά βλέπουν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ως ένα εμπόδιο που πρέπει γρήγορα να ξεπεράσουν. Γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα. Εκτιμούν πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της Κουμουνδούρου υπάρχει ο σχηματισμός κυβέρνησης ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την πρωτιά. Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ήταν ξεκάθαρος πως «το Σύνταγμα λέει ότι για να έχεις κυβέρνηση πρέπει να έχεις 151 έδρες. Θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Η κάλπη είναι μια εντολή του λαού. Από εκεί θα προκύψει αυτό που απεύχεται ο κ. Μητσοτάκης και συκοφαντεί ως τερατογένεση».  

Ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό το δεύτερο κόμμα δεν είναι μια απλή διαδικασία. Με δεδομένο καταρχάς πως το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε περίπτωση σύμπλευσης. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το διμέτωπο, ενώ και το ΜέΡΑ25 δεν έχει πει ποτέ «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους δυο τελευταίους αρκετά στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως τη «δύσκολη ώρα» δεν θα αρνηθούν τη συμπόρευση. Η ασφυκτική πίεση που θα δεχτούν ανάμεσα στους δυο μεγάλους εκτιμούν πως θα λειτουργήσει καταλυτικά, καθώς το δίλημμα θα είναι ένα και κοινό: «ακυβερνησία». Και ο μουτζούρης δύσκολα φεύγει...

Αυτό που ήθελε να κάνει σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είναι πως το σκαλοπάτι που θα επιτρέψει στη ΝΔ να διεκδικήσει την αυτοδυναμία είναι οι πρώτες κάλπες. Σε αυτή τη γραμμή ο κομματικός μηχανισμός της γαλάζιας παράταξης θα κινητοποιήσει τον κόσμο της από πολύ νωρίς προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε απρόοπτο.  Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις τέσσερις μονάδες είναι ξεκάθαρο πως η Κουμουνδούρου θα το ονομάσει «ντέρμπι» από τη στιγμή που θα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την ψαλίδα.

Το κλίμα αναμένεται να παραμείνει πολωμένο όλο το επόμενο διάστημα με τα κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν να θυμίζουν την πρώτη φάση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έμφαση στον Γιάνη Βαρουφάκη και στο 2015. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με έντονα «αντιΣΥΡΙΖΑ» αισθήματα. Εκτός και αν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής του πρωθυπουργού που περιλαμβάνει τον διεμβολισμό της Χαριλάου Τρικούπη την κατάλληλη στιγμή. Να σχηματίσει δηλαδή κυβέρνηση η ΝΔ με την ψήφο των βουλευτών που επιθυμούν τη συμπόρευση μαζί της.