Ηχηρό ελληνογαλλικό μήνυμα στις απειλές Ερντογάν – Συντονισμένες κινήσεις και στο ενεργειακό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από γαλλικού εδάφους και έχοντας στο πλευρό του τον ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας, τον Γάλλο Πρόεδρο, συνέχισε να απαντά αυστηρά στις ακρότητες του Τούρκου Προέδρου και στην πολεμική απειλή του "θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ" δηλώνοντας ότι "τους περιμένουμε στο φως της ημέρας.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το υψηλό επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, επαναβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά και έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ορθώνοντας από κοινού μέτωπο στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και στέλνοντας κοινό μήνυμα μηδενικής ανοχής από το Μέγαρο των Ηλυσίων έναντι του αναθεωρητισμού της Άγκυρας.

Μετά το ηχηρό "όχι" στον Ερντογάν και το "νταηλίκια γιοκ" από τη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και από γαλλικού εδάφους και έχοντας στο πλευρό του τον ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας, τον Γάλλο Πρόεδρο, συνέχισε να απαντά αυστηρά στις ακρότητες του Τούρκου Προέδρου και στην πολεμική απειλή του "θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ" δηλώνοντας ότι "τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του", ενώ κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις πολεμικές απειλές και να βαδίσει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Υπενθύμισε δε, το σταθερό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παραμένοντας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Κατέστησε δε σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Άλλωστε από το βήμα των κοινών δηλώσεων με το Γάλλο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να στείλει διπλό μήνυμα ετοιμότητας και ισχύος στον εξ ανατολών γείτονα, υπενθυμίζοντας από γαλλικό έδαφος την συνεχιζόμενη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας με τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale που πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και τις φρεγάτες Belharra που ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν, αλλά ταυτόχρονα υπερτόνισε τις ισχυρές συμμαχίες της χώρας μας και τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας που βασίζονται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο.

Η κατάληξη μάλιστα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο Μακρόν, με τη φράση «Μαζί πιο ισχυροί», κατέστησε απόλυτα σαφές το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες, πολλώ δε μάλλον μετά και την απόλυτη στήριξη που παρέσχε στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος, απέναντι στις ανυπόστατες αμφισβητήσεις της ελληνική κυριαρχίας από την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου προσέδωσε στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας για την ασφάλεια και την άμυνα χαρακτηριστικά ενδυνάμωσης της κοινής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Συντονισμός κινήσεων και στο ενεργειακό

Κατά το τετ α τετ των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι απόψεις για την ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη από τους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία προκειμένου να θωρακιστούν.

Μάλιστα παρά τις επιμέρους διαφορές στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κυρίως σε ότι αφορά το πλαφόν, με την Αθήνα να προωθεί τη λύση της ανώτατης τιμής συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο και το Παρίσι να συντάσσεται με το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινός τόπος μεταξύ των δυο ηγετών για να μπει ένα "φρένο" στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι ή αντίληψη ότι αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω ενιαίων παρεμβάσεων και κινήσεων και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και οι δύο αναμένεται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για μια ηχηρή παρέμβαση  και ταχεία λήψη αποφάσεων στο άτυπο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στην Πράγα 6-7 Οκτωβρίου και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, σημειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ε.Ε.