O Δένδιας θέτει θέμα Τουρκίας στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική

Τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε σήμερα Δευτέρα ο κ. Δένδιας, ενημερώνοντάς τους για την τουρκική προκλητικότητα. 

Με αφορμή την υπογραφή μνημονίου κατανόησης της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε στον ΣΚΑΪ ότι «αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».