Κλείσιμο

Σύνοδος NATO: Ερντογάν vs Μακρόν και Μητσοτάκη - Κρίνεται το μέλλον της συμμαχίας;

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Μακρόν, και μεταξύ της Αθήνας με την Άγκυρα φαίνεται πως θα επισκιάσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο Τρίτη στο Λονδίνο. Με δεδομένη την αρνητική ατζέντα, πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις της Συμμαχίας, που όπως όλα δείχνουν δύναται να είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της.

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνομιλήσουν στη σκιά της εμπλοκής του αμυντικού σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την Τουρκία και τις χώρες της Βαλτικής. Η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν τέτοια στήριξη. 

Η Τουρκία δεν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με το να απορρίπτει το αμυντικό σχέδιό του για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία και διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της συμμαχίας, δήλωσε τουρκική πηγή πριν από τη Σύνοδο του Λονδίνου.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου η Τουρκία διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο, πολιτικά και στρατιωτικά και υπάρχουν διαδικασίες εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν εκβιάζει η Τουρκία, μια τέτοια δήλωση είναι απαράδεκτη».

Μπρα ντε φερ Μακρόν – Ερντογάν; 

Ουσιαστικά θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της συμμαχίας. Όπως είναι γνωστό ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος» του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την εξέλιξη αυτή.

Η σύγκρουση όμως του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Γαλλίας κλιμακώθηκε, με τον δεύτερο να λέει πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει την στήριξη των συμμάχων όταν επιχειρεί χωρίς να ρωτά εντός της Συρίας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας να συνιστά στον κ. Μακρόν να εξετάσει αν έχει επέλθει ο… δικός του εγκεφαλικός θάνατος, βάζει φωτιά στη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, την στιγμή που έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας για το συριακό.

Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης 

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί η υπογραφή μνημονίου κατανόησης της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών». Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του Καΐρου, με την Αθήνα να ζητά την καταδίκη του μνημονίου από το ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΪ. 

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ. Με το κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνεται όλο και χειρότερο μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου πρέπει να θεωρείται απίθανη. 

Deutsche Welle - skai.gr