Ντομπρόβσκις: Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να τελειώσει έως τις 15 Νοεμβρίου

Προθεσμία να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έως τις 15 Νοεμβρίου όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του λετονού αξιωματούχου ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι δυνατή και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση το τρέχον έτος... Μπορούμε να το κάνουμε αυτό εντός του χρονικού ορίου αν προσπαθήσουμε. Έως τις 15 Νοέμβριου. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση από τον πρωθυπουργό» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων όπως η χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η τεχνική βοήθεια της Κομισιόν για την υλοποίηση του προγράμματος, οι τρόποι επιτάχυνσης της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το προσφυγικό.

«Αν κατορθώσουμε να διατηρήσουμε σε τροχιά το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σήμα σταθερότητας για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για τους επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την ανάπτυξή της» υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι θα δοθεί στην Ελλάδα έκτακτη βοήθεια ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το Σάββατο το πρωί, στις 12.30 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία stress tests των συστημικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: skai.gr