Κλείσιμο

Ντομπρόβσκις: Αξιολόγηση για ανακεφαλαιοποίηση - Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μετά θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαμηνύει στην Αθήνα ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και πάντως πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένουν στην προστασία των καταθέτων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν αρθούν τα capital controls χωρίς αξιολόγηση «το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τις τράπεζες».

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ, Ντομπρόφσκις ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο «συστηματικές μεταρρυθμίσεις» για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι εξετάζεται η εισαγωγή επιπλέον πόρων στο σύστημα και όχι μόνο οι περικοπές συντάξεων, για την αναθεώρηση του ασφαλιστικού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από που θα προέλθουν αυτοί οι πόροι.

Μιλώντας νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Ντομπρόφσκις, εκτίμησε ότι στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μπορεί να υπάρξει λύση ακόμα και μέσα στην ημέρα, δίνοντας νέα διάσταση στο απογευματινό ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα συναντήσει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί έναν κόμβο καινοτομίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επίσκεψη αυτή ο αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Πληροφορίες από την
ελληνική πλευρά θέλουν το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει νέα πρόταση για τη γεφύρωση του χάσματος όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

«Εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ», δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι προφανώς και το δικαιότερο είναι να επιβαρυνθούν περισσότερο οι συντάξεις των 2.000 ευρώ.
Πηγή: skai.gr