Παρεμβάσεις Ανδρουλάκη για κοινωνική κατοικία και φθηνή στέγη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των χειμαζόμενων πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει το φάκελο της κοινωνικής κατοικίας και της προσφοράς φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους και σπουδαστές.

Ένα ζήτημα που τοποθετεί  πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής του και στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη, ενισχύοντας την κοινωνική κατοικία.

Με άρθρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων, προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα προτείνει:

-Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Ακίνητα του δημοσίου καθώς και δημόσιες εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

-Χάρις τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν χιλιάδες κατοικίες και θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές

-Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για τις νέες οικογένειες

-Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτά τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των εν λόγω κατοικιών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών

-Παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους, με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές 

Ταυτόχρονα, ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ενώ ειδική ιστοσελίδα σύντομα θα είναι ενεργή παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Πρόκειται για τρία προγράμματα που τρέχουν στην Πορτογαλία  χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν:

  • 26.000 κοινωνικές κατοικίες για ενοικίαση σε οικονομικά ευάλωτους
  • 7.000 κατοικίες προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή για τη μεσαία τάξη
  • 2.000 κατοικίες για θύματα βίας, πρόσφυγες, θύματα καταστροφών

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη στην Ελλάδα  δεν υπάρχει ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική για τη στέγαση παρά αποσπασματικές πολιτικές που δεν λύνουν το πρόβλημα και όπως τονίζει για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  η διαμόρφωση μίας ολιστικής και συνεκτικής πολιτικής για τη στέγαση που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, είναι βασική πολιτική μας προτεραιότητα.​