ΝΔ: Ολοταχώς για τις νέες εκλογές - Οι κινήσεις και οι στόχοι

Στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της Κυριακής να το διατηρήσει και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με το πέρας της “πρώτης φάσης” των συνταγματικών μετεκλογικών διαδικασιών και έχοντας επιστρέψει ήδη την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πειραιώς οδεύουν ολοταχώς “στην επόμενη φάση” που είναι η νέα προεκλογική περίοδος για τις επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Εφόσον οι συνταγματικές διαδικασίες επισπευσθούν και την ερχόμενη Κυριακή 28 Ιουνίου γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής και την επομένη Δευτέρα η εκλογή του Προεδρείου, η ακόλουθη διάλυση της Βουλής θα σημάνει ταυτόχρονα και τη νέα προεκλογική περίοδο.

Μία περίοδος που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να κρίνεται κατά γενική ομολογία “περίπατος” για τη ΝΔ, δεδομένου του εκλογικού θριάμβου της την 21η Μαΐου, και του double score που σημείωσε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές και ξεκάθαρο και διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή της ιστορικής νίκης. “Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Θα τον διανύσουμε και πάλι μαζί με οδηγούς τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει. Την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση. Χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ” διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις τους μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη.

Στόχος άλλωστε της ΝΔ είναι το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της Κυριακής να το διατηρήσει και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, ώστε με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να επιτύχει τη συγκρότηση μιας ισχυρής κοινοβουλευτικά κυβέρνησης, η οποία με το bonus που δίνει το εν λόγω εκλογικό σύστημα θα μπορούσε να φέρει μία από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικά κυβερνητικές πλειοψηφίες δεκαετιών.

Το κυβερνητικό επιτελείο και η Πειραιώς διάβασαν τον εκλογικό θρίαμβο της Κυριακής αφενός ως αναγνώριση της πρότασης διακυβέρνησης της ΝΔ για σταθερή και ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση που με τη σειρά της μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και για τη χώρα και αφετέρου ως επιβράβευση της συνέπειας λόγων και έργων μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικού έργου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός από την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα επιστρέψει στο εντατικό πρόγραμμα των περιοδειών και για τη νέα προεκλογική περίοδο, έχοντας “τικάρει” ως προτεραιότητα στο ημερολόγιό του τις περιοχές τις οποίες δεν κατάφερε να επισκεφτεί κατά την προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία.

Ψηλά στον εν λόγω προγραμματισμό βρίσκονται περιοχές της Βορείου Ελλάδος, στις οποίες το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αύξησε τα ποσοστά του ή επέδειξε μία ανθεκτικότητα ενώ και το “πρωτοεμφανιζόμενο” κόμμα “Νίκη” έδιξε “το αναστημά του” συγκεντρώνοντας στην Πιερία ποσοστό 7,46% και στην Πέλλα 6,13%.

Πηγή: skai.gr