Κλείσιμο

Μπρα ντε φερ Τσίπρα- Ανδρουλάκη: Οι διαφορετικές στρατηγικές ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Του Αντώνη Αντζολέτου 

Οι διαφορετικές στρατηγικές της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη αποτυπώνονται από το συνεχές πρέσινγκ του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη που του ζητεί να διαλέξει «μετεκλογικό στρατόπεδο». Ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται σε μια περίοδο «δημοσκοπικής άνοιξης» που διανύει να υπονομεύσει την πολιτική του αυτονομία εμφανιζόμενος πρόθυμος για συνεργασίες. Ή να αφήσει τους δυο «μεγάλους» να καθορίζουν την ατζέντα του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη κάνει τα πάντα για να απομακρύνει από την αγκαλιά της Ν.Δ. το ΚΙΝΑΛ και να το καταστήσει στη συνείδηση του εκλογικού σώματος ως τον εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο.

Το «μπρα ντε φερ» των δυο συνεχίστηκε από την Κρήτη που βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και από το ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ όπου παραχώρησε συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Εδώ όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι, αλλά αφήνουν ανοιχτό ότι θα συνεργαστούν με τη δεξιά. Με τον κ.Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών - δηλαδή να μείνει ο κ.Μητσοτάκης άλλον ένα χρόνο - και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ σας ξεκαθάρισα δεν υπάρχει κανέναν ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ. Όσοι λοιπόν δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους νομίζω πως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ΄αόριστο. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν να συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση; Και αν ναι σε ποια κατεύθυνση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΚΡΗΤΗ TV». Σε υψηλούς τόνους είχε τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι».

Ο κ.Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «ρητορικές εξάρσεις και τερτίπια» τις συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές. Σημείωσε πως θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αποτύχει στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων, όμως ο ίδιος δεν μπορεί να καθορίσει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Κρατώντας μια πιο μετριοπαθή και όχι συνθηματολογική στάση επιχειρεί να μην συνταχθεί με τη συνηθισμένη τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας αναζήτησης νέων προσώπων και ολοκληρωτικού λίφτινγκ των ψηφοδελτίων του. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του που καιροφυλακτεί. Προσπαθούν, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να πετύχουν μια ρωγμή στη Χαριλάου Τρικούπη σε αυτό το πεδίο. Παρατηρούν πως κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να μην αποκλείουν τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και συνεπώς από την Κουμουνδούρου δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν να ζητούν απαντήσεις από τον κ.Ανδρουλάκη. Δεν τους ενοχλεί καθόλου αν μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης επιλέξουν να επαναπατριστούν στη Χαριλάου Τρικούπη αρκεί η δική τους συσπείρωση και τα νούμερα να φτάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στα πλάνα του τη σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ. Επενδύει στα αντιδεξιά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη. Και δεν είναι τυχαίο που επέλεξε να ξεκινήσει την πίεση από την Κρήτη, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό κάστρο της προοδευτικής παράταξης. Υπενθυμίζουν συνεχώς, άλλωστε από την Κουμουνδούρου την κατακρήμνιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. που έφτασε τον Ιανουάριο του 2015 στο 4,68%.

«Απεταξάμην» Καραμανλή

Απάντηση στις κατηγορίες του ΚΙΝΑΛ  περί «αφωνίας» του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας επίσης μέσα από το «ΚΡΗΤΗ TV».  «Γιατί πάλι χάος θα παραλάβουμε. Είναι της μοίρας μας γραφτό. Όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή – όχι τέτοιος χάος που βρήκαμε εμείς το 2015 – αλλά παρέλαβε ένα έλλειμμα το οποίο ήταν στο Θεό», δήλωσε εμφατικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η διαφορά φάσης των δυο κομμάτων αναδεικνύεται και μέσα από τον ρόλο που επιθυμούν να έχουν στις επόμενες κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύεται πως θα είναι ο κορμός της νέας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει, ενώ το ΚΙΝΑΛ επιμένει πως το παιχνίδι έχει πλέον αλλάξει και «είναι για τρεις».
 

Πηγή: skai.gr