Κλείσιμο

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός - skai.gr 


Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η οποία διήρκεσε πέραν του αναμενομένου, περίπου 1,5 ώρα. 

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχαμε ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τούρκικες ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρων διαφωνίες. Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον Νίκο Δένδια να συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, εφόσον όμως υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές αυτές θα ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί την Τρίτη. 

Η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κινήθηκε σε δυο άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετέσχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.