Κλείσιμο

Εκλογές 2023: Στα «δύσκολα» και «απόρθητα» κάστρα του 2019 οι περιοδείες Μητσοτάκη

Στην Κεφαλονιά την Πέμπτη, σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή - Στη Χαλκίδα το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελευσίνα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Αδιάλειπτα συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά τη χθεσινή επίσκεψη στην Β Πειραιά όπου η ΝΔ το 2019 δεν κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά, αφού υπολειπόταν με οκτώ μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σειρά σήμερα έχει η μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς. Μία από τις “δύσκολες” περιφέρειες που έχει στο επίκεντρο της στρατηγικής της η ΝΔ ,καθώς από τις επτά μονοεδρικές το 2019, η Πειραιώς κατάφερε μεν να τις “βάψει” όλες γαλάζιες, αλλά παρότι στις πέντε μονεδρικές περιφέρειες είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%, στην Κεφαλονιά και τη Σάμο είχε προβάδισμα λίγο μεγαλύτερο από πέντε μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ “πατάει γκάζι” αφενός με την επιλογή στο νησί του Ιονίου της υποψηφιότητας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέοντα Μαραβέγια και αφετέρου με την επιλογή του πρωθυπουργού να δώσει ο ίδιος το παρών και να περιοδεύσει ο ίδιος στο νησί, όπου αναμένεται να επισκεφτεί το Αργοστόλι και το Ληξούρι όπου θα συναντηθεί με παράγοντες και πολίτες της περιοχής και να συνομιλήσει μαζί τους, θέτοντας τα διλήμματα της κάλπης της 21ης Μαΐου και ξεδιπλώνοντας το μετεκλογικό πλάνο της ΝΔ και του κυβερνητικού της προγράμματος για την επόμενη τετραετία 2023-2027.

Επόμενος σταθμός αύριο, Παρασκευή, για τον πρωθυπουργό η Αχαΐα. Μία περιφέρεια που το 2019 είχε βάψει ροζ η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με μία διαφορά περίπου οκτώ μανάδων από τη ΝΔ και αυτό το αποτέλεσμα επιδιώκει να ανατρέψει στις επικείμενες εκλογές η γαλάζια παράταξη. Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην περιοχή και το απόγευμα αναμένεται να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στον Άγιο Διονύσιο της Πάτρας.

Το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει “πέρασμα” και από την Ηλεία όπου ναι μεν εκεί η ΝΔ είχε προβάδισμα το 2019 με δύο περίπου μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στις ερχόμενες εκλογές έχουμε “αλλαγή σκυτάλης” στη γαλάζια υποψηφιότητα του Κώστα Τζαβάρα, οποίος εκλεγόταν στην περιφέρεια από το 2007 και πλέον, μετά την αποχώρησή του από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου της Χαλκίδας, ενώ θα πραγματοποιήσειαι ομιλία, στο επίκεντρο της οποία αναμένεται να βρεθεί η πορεία του σχεδίου “Εύβοια Μετά” για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, με 71 κοστολογημένα έργα, από αναδασώσεις μέχρι οδικά έργα, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του νησιού. Η Εύβοια αποτελεί ένα ακόμη “στοίχημα” για τη ΝΔ , η οποία επικράτησε οριακά στις εκλογές του 2019 με μία διαφορά λίγο πάνω απο 1,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πετυχαίνοντας τότε, μία μεγάλη ανατροπή αντιστρέφοντας την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε προβάδισμα 16 μονάδων.

Οι περιοδείες της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν με τελευταίο σταθμό την Ελευσίνα, η οποία είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, όπου θα περιηγηθεί στην πόλη και θα συνομιλήσει με παράγοντες και πολίτες.

Σημείο αναφορά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αποτελούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετούς της θητείας η κυβέρνηση στήριξε το σύνολο του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου της χώρας με παρεμβάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων έσωσαν τα εμβληματικά ναυπηγεία της Ελευσίνας, με επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: skai.gr