Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εσείς είστε πίσω από τις διαδηλώσεις -Θέλετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εσείς είστε πίσω από τις διαδηλώσεις -Θέλετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό

«Η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζεται στην χώρα μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. «Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό». Ωστόσο, «μέχρι να έρθει (σ.σ. το τέλος της περιπέτειας) οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή».

«Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορονοϊος - Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη

«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα "αποτύχατε, αποτύχατε"» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσης.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με άσφαλεια την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από την δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη».

Κύριε Τσίπρα προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε - συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορονοιού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγει την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε στη συνέχεια της απάντησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Ελληνική Αστυνομία. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε στη συνέχεια και ανέφερε «Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στην διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» συμπλήρωσε.

 

Εσείς κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» ρώτησε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα».

Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ενισχύουμε ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια περιστατικά» και αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, είπε «ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας».

Είναι ντροπή που η νεολαία του κόμματός σας φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη"

Αναφερόμενος στη συνέχεια σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση των Αστυνομικών», αλλά και πως «Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό συνήγορο αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά με 10μελές προσωπικό», όπως είπε.

Ωστόσο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου» και απευθυνόμενος για μια ακόμα φορά προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Με τη νεολαία του κόμματος σας να φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη" Ντροπή!».

Δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε την χώρα σε συνθήκες διχασμού

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Ίσως κάποιοι ποντάρουν ότι οι σημερινοί 20αρηδες δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα άτακτο παιδί της παράταξης του που σίγουρα θα τον ψήφιζαν οι σημερινοί νέοι εάν σήμερα ζούσε».

Για να συνεχίσει την επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «Στη Νέα Σμύρνη ήσασταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Κάνατε υγειονομικό σαμποτάζ στην χώρα. Εάν ξέρατε τι θα ακολουθούσατε στη Νέα Σμύρνη, δεν ήσασταν αφελείς αλλά πολιτικά μοιραίοι. Το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σας βρήκε απροετοίμαστους, σας είχαμε προειδοποιήσει» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με μια αναφορά στη Σία Αναγνωστοπούλου που «με ανάρτηση είπε πως στη Νέα Σμύρνη οι κάτοικοι υπερασπίζονται τις γειτονιές τους απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποστεί από την ίδια του την ψυχή, που με τη φωνή του πρώην βουλευτή σας, Κυρίτση απειλεί. Όταν υποκρίνεστε τον σοσιαλδημοκράτη θα υπάρχει πάντα ένας βουλευτής σας, ο Βαρεμένος, που θα αποκαλυπτεί τι πραγματικά σκέφτεστε. Είπε ότι όλα τα εγκλήματα τα έκαναν οι πολιτικοί του Κέντρου. Δικαίωμα σας να επιστρέφετε στο 3%, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε την χώρα σε συνθήκες διχασμού. Θα ήταν κέρδος εάν το σύνθημα "η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" το αφήσετε πίσω σας κ. Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και απευθυνόμενος στους νέους - όπως είπε - τόνισε «δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε, δεσμεύομαι να κάνω την διακυβέρνηση φιλικότερη προς τον πολίτη».

Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος - Το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο

«Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση», είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Η βία όμως δεν της ταιριάζει, ο διχασμός είναι μαρασμός, μη βάζετε φωτιά στους δρόμους, βάλτε φωτιά στις σκέψεις σας» συμπλήρωσε.

«Πως είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του 50; αυτό το κόμμα νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974, ο Παύλος Μπακογιάννης το 1989 έκανε την εθνική συμφιλίωση, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Όταν ένα κόμμα της Βουλής βαδίζει δίπλα στον Ρουβίκωνα τροφοδοτείτε την ένταση. Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «μετά τις εκλογές ανέλαβα την δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

Δευτερολογία: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ανεπίτρεπτο το δηλητήριο που συνειδητά στάζετε

«Σας είδα ασυνήθιστα αποπροσανατολισμένο», είπε ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την αστυνομική βία. «Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε να επενδύετε στην ένταση, στην πόλωση και τον εύκολο διχασμό. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει τις δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών και «το 2021, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί η αντιπολίτευση προεξοφλεί την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο και η νεολαία την οποία επικαλείσθε συνέχεια δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, αλλά μία νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μία νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας, είναι μία νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο Πανεπιστήμιο δεν θέλει να πάει σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες. Θέλει να βρει ένα Πανεπιστήμιο καθαρό, με ποιοτικούς καθηγητές, με καλές υποδομές που να προσφέρει στα παιδιά τη μόρφωση για την οποία τόσο έχουν εργαστεί».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Όσο κι αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε στο πεδίο της πανδημίας τόσο θα απαντώ με τα πραγματικά στοιχεία τα οποία και γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Επιμένετε να μιλάτε για την πανδημία ωσάν να είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι το πέτυχαν άλλες χώρες, έναν βαθμό ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τις ανθρώπινες απώλειες. Όσο λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας τόσο θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω ότι είστε ψεύτης».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι το κάνει για να επενδύσει στο θυμό, στην οργή, στην αγανάκτηση, στα αισθήματα στα οποία αυτή η κρίση αναπόφευκτα προκαλεί.

Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ευθέως θέση επισημαίνοντας: «Σας ζητώ λοιπόν στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής ή ενεργό παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πώς επιτέλους τοποθετείστε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο», τόνισε.

Αναφέρθηκε όμως και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού λέγοντας: «Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και σας ρωτώ αν το πετύχουμε, η κυβέρνηση ωφελείται ή ο ξενοδόχος από τη Ρόδο ή την Κρήτη γιατί θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Είναι καλό για τη χώρα ή είναι κακό για τη χώρα αυτό;», πρόσθεσε.

«Το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο, όταν γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε κι όταν γνωρίζετε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την επόμενη μέρα».

Απαντώντας στη συνέχεια σε όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει για την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τις προτάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του Συνήγορου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση 2017-2018 έχει μια σειρά προτάσεις που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι από τη δική σας κυβέρνηση. Δεν ξέρετε ότι στο Συνήγορο του Πολίτη υπάρχουν ορισμένοι βοηθοί, αλλά λέτε ότι θέλουμε να τοποθετήσουμε βοηθό όχι για να τον ενισχύσουμε αλλά γιατί τον υποτιμούμε;»

Πρόσθεσε επίσης δηκτικά: «Ο αρχηγός της Αστυνομίας επί δικών σας ημερών ήταν παρών στις κομματικές σας συγκεντρώσεις μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού, και μιλάτε εσείς για ανεξαρτησία;», αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ορίζει την ηγεσία της Αστυνομίας.

Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και δεν βρίσκουμε λόγο να είμαστε απολογητικοί γι αυτό. Αν δούμε τα στοιχεία περιορισμού της εγκληματικότητας θα δούμε ότι σταθήκαμε συνεπείς στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Επειδή κάποιοι από μας βιώσαμε με πολύ άσχημο τρόπο αυτή τη σκληρή εποχή και ειδικά τα γεγονότα του 1989 αυτός που έγραφε βιβλία και μιλούσε για τον ηθικό αυτουργό της 17 Νοέμβρη ήταν ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε τριάμισι χρόνια, είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «ποτέ στέλεχος της ΝΔ, ποτέ εμείς που βιώσαμε αυτή την εποχή» δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Αναφορικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ο νόμος τηρείται και θα τηρείται. Ισχύει για όλους και κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν θα επιλέξει τις συνθήκες κράτησής του ενώ θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να κρατηθεί αυτός ο άνθρωπος ζωντανός.

Κλείνοντας θέλησε να κάνει μία επαναφορά με μία φράση που είχε αναφέρει στην πρωτολογία του. «Σας ζήτησα να αποκηρύξετε το σύνθημα ή τους τελειώνετε ή μας τελειώνουν. Επιλέξατε για μία ακόμα φορά να μην απαντήσετε και να κάνετε αντίθετα μία ιστορική αναδρομή στην Αριστερά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, που και ο δικός μας χώρος τιμά αναγνωρίζοντας την προσφορά τους. Αυτό δεν δείχνει σεβασμό στην Αριστερά αλλά την προσωπική σας ανασφάλεια ως προς το μέτρο σύγκρισης. Το δικό σας με αυτές τις προσωπικότητες της Αριστεράς. Γιατί αυτό το οποίο σας προσάπτω είναι ότι ακριβώς αυτή την παράδοση της Αριστεράς, αυτή την καθαρή γραμμή την οποία ακολούθησε η Αριστερά για πολλές δεκαετίες, με την οποία είμαστε και παραμένουμε ιδεολογικοί αντίπαλοι, εσείς δεν την υπηρετείτε. Αρκεί να διαβάσετε την Αυγή του 2021 και να τη συγκρίνετε με αυτά τα οποία έγραφε η Αυγή το 1989.

Εκεί θα διαπιστώσετε ότι η επίκληση των ιστορικών καταβολών της Αριστεράς δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση να ξεπλύνει τις δικές σας ευθύνες γιατί εν έτει 2021, σε μία εποχή όπου η χώρα χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται χαμηλούς τόνους, ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής ενώ είχατε τη δυνατότητα να ρίξετε τους τόνους και 18 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα κατηγορώ.

Εγώ δεν σας κατηγορώ. Σας λέω ότι για ακόμη μία φορά ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως πρωθυπουργός είστε κατώτερος των περιστάσεων και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης», είπε ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ