Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την έξαρση της βίας

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επέστρεψε τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι «εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό».

Όπως ανέφερε, «αναρωτιέμαι αν πραγματικά οι πολίτες που παρακολουθούν τη συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλών τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Είχατε την ευκαιρία να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Χρησιμοποιήσατε τη λέξη κατηγορώ. Δε θα το έλεγες μια προσέγγιση χαμηλών τόνων. Σας επιστρέφω το κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. 

Πρόσθεσε δε ότι «δέχθηκα αμέσως να καταδικάσω απερίφραστα τον ξυλοδαρμό πολίτη, αλλά κυρίως ήρθα εδώ για να παρουσιάσω τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την καταστολή της αστυνομικής βίας.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός πρότεινε όλες οι δυνάμεις ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου.

«Δεύτερον, να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική και η βρετανική, για να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ για να διαγνώσουμε αν κάποιος νέος αστυνομικός έχει βία για να τον καθιστά επικίνδυνο για αυτό το λειτούργημα».   

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δοκιμάζεται από την έξαρση του τρίτου κύματος και ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει στις 1.400 τις ΜΕΘ από 457 που παρέλαβε και ότι κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση στην Ε.Ε στην ταχύτητα εμβολιασμού και την 4η καλύτερη επίδοση στον αριθμό νεκρών  

«Δεν έχετε την αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε τη μεγάλη, την πραγματική εικόνα και διαστρεβλώνετε την προσπάθεια γιατρών, πολιτών. Τι θα κερδίσετε; Νομίζετε ότι θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση; Είναι ψέμα. Όχι δεν αποτύχαμε στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι νίκης της Ελλάδας, νίκης των Ελλήνων και όχι της κυβέρνησης», επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

Σχετικά με την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στα στοιχεία για την ύφεση όσο και στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. «Πόσες φορές μας είπατε ότι η Ελλάδα θα έχετε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη; Η ύφεση είναι 8,2%, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε πάνω από την Ισπανία και την Ιταλία. Η ανεργία έχει συγκρατηθεί. Ανακοίνωσα χθες οικονομικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθενται στα 24 δισ. ευρώ που δώσαμε το 2020. Το είπατε χάντρες στη μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα που εκταμιεύετε εντός 48 ωρών και η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων και αυτά χάντρες δεν είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πρωτολογία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε σε χούλιγκαν την επίθεση και τον τραυματισμό του 27χρονου αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη σε χούλιγκαν. Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι στην πιο κρίσμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία να ξεφεύγει από τις ευθύνες του για την πανδημία καλλιεργώντας την ένταση και τον διχασμό,

«Σας κατηγορώ, γιατί επιστρατεύετε την καταστολή αντί για την πειθώ, το διχασμό αντί για την αναγκαία κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Υποσχεθήκατε στους πολίτες ασφάλεια, αλλά ζούμε σε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας», τόνισε ο αρηχγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι πολίτες φοβούνται να βγουν έξω από τα σπίτια τους, στις πλατείες, στις γειτονιές τους. 

Συμφωνά με τον κ. Τσίπρα αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες δεν είναι οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά οργή των νοικοκυραίων και αυτή πρέπει να φοβάται ο πρωθυπουργός. 

Πρόσθεσε δε ότι η κοινωνία είναι οργισμένη όχι μόνο από την πορεία πανδημίας και της οικονομίας και από τα μέτρα περιορισμού, αλλά και από «τη δική σας υποκρισία που γεννά το αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης τους πολίτες».

«Καταφεύγετε στον αυταρχισμό και στην καταστολή. Έχουμε τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας να κακοποιούν νέους και οικογένειες και τους δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν είπατε μια συγγνώμη, δεν αναλάβατε μέρος αυτής της ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  σημείωσε ότι «δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είναι η στρατηγική σας επιλογή. Εσείς όχι μόνο δε ζητήσατε συγγνώμη έστω από τα χείλη του υπουργού σας και δε θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα στον αστυνομικό, αλλά δώσατε ραβασάκια σε βουλευτές σας για τον πολίτη και τα πολιτικά του φρονήματα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι γνώριζε για τον Λιγνάδη και παρόλα αυτά τον διόρισε διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. «Αναρωτιέμαι πώς για τον πολίτη γνωρίζατε μέχρι και τι καφέ προτιμάει και για τον Λιγνάδη είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα». 

Πηγή: skai.gr