Μητσοτάκης: «Πράσινο» ΕΕ για λύση στη Λιβύη μόνο με ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφωνιών

«Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία θα συμφωνεί η ΕΕ χωρίς να ακυρωθούν οι τουρκολιβυκές συμφωνίες» διεμήνυσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το φόρουμ του Νταβός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως λάθος της Γερμανίας που δεν κάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι το είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Αρκεί να κοιτάξετε το χάρτη για να δείτε ότι δεν υπάρχει κοινό σύνορο Τουρκίας - Λιβύης η πιο κοντινή χώρα στη Λιβύη είναι η Ελλάδα. Υπέγραψαν συμφωνία που αγνοεί τα νησιά μας» σημείωσε.

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» ανέφερε εξάλλου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Η συμφωνία για τον EastMed αφορά και την ενεργειακή ασφάλεια της
Ευρώπης» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης. Στη συνέχεια, μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ ή με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε που επίσης βρίσκονται στο ελβετικό θέρετρο. Τίποτα δεν αποκλείεται πάντως στο περιθώριο του φόρουμ. 

Υποκριτική χαρακτηρίζει στο μεταξύ την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Εκφράζει δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.

Πηγή: skai.gr