Κλείσιμο

Συνάντηση Μητσοτάκη - προέδρου Microsoft - Στην Ελλάδα μεγάλη επένδυση του κολοσσού;

Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, ο οποίος του παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σμιθ συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft, η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, o πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μία πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.


Συζήτηση, παρουσία κοινού, είχε εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον γνωστό συγγραφέα, ιστορικό των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκουσον, στο Νταβός. Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

 

 


Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κωλοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους. Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ