Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Politico δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'».

Σύμφωνα με πηγές του Politico οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν διαπραγματεύσεις σε τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, έπειτα από ημίωρο διάλειμμα, ωστόσο «δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή».

Ευρωπαίος διπλωμάτης, πριν από το διάλειμμα είπε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία τοποθετήθηκαν για την Τουρκία. «Οι θέσεις φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», είπε ο διπλωμάτης. Εντούτοις, δεν τηρούν όλες οι χώρες σκληρή στάση, καθώς η Βιέννη, για παράδειγμα, εμφανίζεται ικανοποιημένη και με το τρέχον, δεύτερο προσχέδιο»,σημείωσε άλλος διπλωμάτης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει να αντιμετωπίσει ένα «τείχος» από τις χώρες που δεν επιθυμούν διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία. στο δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά  σε νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο.  

Ενώ πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν πως εν όψει του δείπνου των ηγετών, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία τονίζοντας αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί μία αύξηση κατά 50% της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Ιταλία -φθάνοντας το συνολικό ύψος της στα 30 δισ. δολάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο επικαλέστηκε τη λατινική φράση «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sunt servanda).

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία Ερντογάν.


 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις