Μητσοτάκης από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Ο ελληνικός στόλος έτοιμος να παίξει κομβικό ρόλο στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Σουηδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας - Ικανοποίηση για τις εξελίξεις με Φινλανδία και Σουηδία

Συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αλλαγών και σε ένα διεθνές περιβάλλον που υπέστη τεκτονικές αλλαγές, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον οποίο οι ηγέτες των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τη στήριξή τους για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας και να καταδικάσουν τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας υιοθέτησαν το Νέο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο αντανακλά τη στρατηγική προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες διεθνείς συνθήκες ασφαλείας, τόσο λόγω των παρατηρούμενων γεωπολιτικών αλλαγών, όσο και εξαιτίας της σταδιακής μεγέθυνσης των υβριδικών απειλών.

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη γύρω από την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός συνάντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson, με τον οποίο είχε πρόσφατα και τηλεφωνική συνομιλία, και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ως τομείς προτεραιότητας τέθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός και με την Σουηδή ομόλογο του, Magdalena Andersson, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης, με τον Καναδό ομόλογό του Justin Trudeau. Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν 80 χρόνια επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική Ελληνική ομογένεια του Καναδά, η οποία αποτελεί ζωντανό και αδιάληπτο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στη διαρκώς διευρυνόμενη οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Τετ α τετ είχε ο Πρωθυπουργός και με τον νεοεκλεγέντα Αυστραλό ομόλογό του Anthony Albanese. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση μετά την ανάληψη καθηκόντων του κ. Albanese, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το παραδοσιακά εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας και να πραγματοποιήσουν σύντομη ανασκόπηση όλου του φάσματός τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ