Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια – Τον πόλεμο τον επέλεξε ο Πούτιν

«Ηθικά σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στον Alpha. Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο» ξεκαθάρισε πάντως ο πρωθυπουργός.

«Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες, και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι» επισήμανε.

«Στο ζήτημα αυτό η Ρωσία έχει επιλέξει τακτική βίαιων βομβαρδισμών που δυστυχώς θα σημαίνει και αμάχων. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Είναι σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση». 

«Αναφέρομαι στον πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στη σύγκληση Συμβουλίων Πολιτικών Αρχηγών, καθώς δεν θεωρεί ότι προσφέρουν κάτι. 

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «συγχαρητήρια στους δημοσιογράφος που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο». «Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη». 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr