Τις σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των μεταναστευτικών ροών επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη και πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Δυτικά Bαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή.

«Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ