Μήνυμα Μητσοτάκη: Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια, έστειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου και των διερευνητικών επαφών ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα επιμένει στην κρυστάλλινη θέση της, δηλαδή ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής προσέγγισης με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. «Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό το κλίμα εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα οδηγήσει σε διάλογο για τις θαλασσιές ζώνες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η κοινοτική συμπαράσταση προς Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ιδίας της ΕΕ». 

Τόνισε ότι υπάρχει κοινή οπτική με τον κ. Μισέλ και για τη Λιβύη, σημειώνοντας πως πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων με ενεργοποίηση της Ένωσης που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές αναταράξεις. 

«Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στην Λευκορωσία. Καταφέραμε πολύ γρήγορα να πάρουμε αποφάσεις που έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης για την κρατική αεροπειρατεία στο Μινσκ.  

«Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας που αποτελούν και σύνορα με την ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του, για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται ανεκτές» σημείωσε. 

«Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στον κορωνοϊό»

«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας» τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στον κορωνοϊό». 

«Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που καθιερώνει τις μετακινήσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως την Παρασκευή έγινε και η παρουσίασή του. Αποτελεί, είπε ο πρωθυπουργός: «σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό. Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμών και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού» συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει όταν βρίσκεται σε μεγάλα προβλήματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «Σήμερα βαδίζει στην επόμενη ημέρα οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμάμαι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε ως ιδέα την οποία είχαμε καταθέσει σε επιστολή μας με άλλους 8 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τότε φάνταζε ως όνειρο θερινής νυκτός. Έγινε όμως πράξη μετά». «Η ευρωπαϊκή διαδρομή μπορεί να έχει δύσκολες στιγμές, αλλά οι επιτυχίες της είναι πολύ περισσότερες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Μισέλ: «Ιστορική απόφαση για το κοινοτικό οικοδόμημα το Ταμείο Ανάκαμψης»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.

Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε αναφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19, τονίζοντας ότι ήταν κι ο ίδιος από τους πρώτους που το είδαν πριν από μερικούς μήνες κι «από τότε είχαμε συζητήσει πώς θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτό το οποίο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση».

Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία του για τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στη σημερινή παρουσίασή του.

Tόνισε ότι το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομία μας είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, το πώς δηλαδή θα έχουμε μεγαλύτερη ευημερία αλλά και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Αναφέρθηκε στην «ιστορική απόφαση για το κοινοτικό οικοδόμημα», την απόφαση του περυσινού Ιουλίου για τη διάθεση 540 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την μετά covid εποχή.

«Όλες οι χώρες αποφάσισαν στη διάσκεψη κορυφής τα νομικά εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν αυτή τη νέα ανάκαμψη και τη νέα ευημερία», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «θα εργαστούμε για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι νέες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερη οικονομική ανάκαμψη αλλά και ψηφιακή ανάκαμψη που είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ατζέντα».

Ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας ακόμη τη σημασία της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της όσον αφορά στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις ελευθερίες είπε πως «ο υπόλοιπος κόσμος εμπνέεται από μας και αυτός είναι ο τρόπος που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας αλλά και τις αξίες μας».

«Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε ο κ. Μισέλ επισημαίνοντας: «οι σχέσεις μας θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις διατλαντικές σχέσεις της ΕΕ και την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και στην «πρόκληση» όπως είπε της νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως και «η πρόκληση νέων αυταρχικών κρατών που δυστυχώς δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία από κοινού δράσης και ανάπτυξης στρατηγικών πρόληψης και όχι μόνο αντιμετώπισης τέτοιου είδους προκλήσεων.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ