Qatargate – Ρομπέρτα Μετσόλα: Ομόφωνη απόφαση για καθαίρεση της Εύας Καϊλή

Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουμ Ρομπέρτα Μετσόλα, στη σκιά του Qatargate ανακοίνωσε την Τρίτη, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι η Εύα Καϊλή καθαιρείται από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και της αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι η Ολομέλεια της Ευρωκοινοβουλίου θα ψηφίσει σε δεύτερο χρόνο εντός της ημέρας την αφαίρεση της αντιπροέδρου -εκ των 14 συνολικά-, αν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων του Σώματος.

"Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή", ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σήμερα στις 1μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Σημειώνεται ότι Βάσει του 'Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του/της Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ