ΚΑΙΡΟΣ

Μέτρα για ενίσχυση επιχειρήσεων ως λύση για νεανική ανεργία εξέτασαν οι 4 της ΟΝΕ

Η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας απετέλεσε εκ νέου το αντικείμενο των επαφών μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που έλαβαν χώρα στην Ρώμη την Παρασκευή, με τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να εστιάζουν πρωτίστως σε πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, μεταξύ των πιθανών λύσεων που εξετάστηκαν για την καλύτερη ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις βρίσκεται και το ενδεχόμενο έκδοσης μίνι ομολόγων, που θα φέρουν την εγγύηση είτε της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε τραπεζών, είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της νομισματικής ένωσης συμφώνησαν να ενισχύσουν τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, και να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα από το 2014.

Η νεανική ανεργία έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγάλες μάστιγες που ταλανίζουν την Ευρώπη της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 24,4% τον Απρίλιο, ενώ σε ορισμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, υπερβαίνει το 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία έχει αναλάβει μία σειρά διμερών πρωτοβουλιών, με ενδιαφέρον να έχει εκφραστεί και από την πλευρά της Ελλάδας.

Παράλληλα, το Βερολίνο έχει κηρύξει έναν «πόλεμο» δηλώσεων κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες πως χρονοτριβούν αδικαιολόγητα στην υλοποίηση συμφωνιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ