Γερμανία: Ενδιαφέρον Ελλάδας και Πορτογαλίας για διακρατικό δανεισμό για επιχειρήσεις

Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ως προς τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Γερμανία, που θα προβλέπουν τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την γερμανική κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά της Αθήνας και της Λισσαβόνας έρχεται λίγες ημέρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η KfW θα παράσχει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ομόλογο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα Instituto de Credito Oficial (ICO) της Ισπανίας, με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ιβηρικής χώρας.

Τα κεφάλαια θα παραχωρηθούν από την KfW με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων. Στη συνέχεια, η ICO θα αναλάβει να διοχετεύσει τα χρήματα στην αγορά, παρέχοντας πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Παρά ταύτα, η πρωτοβουλία του Βερολίνου φαίνεται πως δεν περιορίζεται στην επίτευξη συμφωνίας μονάχα με την Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού WirtschaftsWoche, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να επεκτείνει το εν λόγω σχέδιο και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται από ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

«Η Πορτογαλία και η Ελλάδα ενδιαφέρονται για παρόμοια μέτρα [με την Ισπανία]», δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, προϋπόθεση για την επίτευξη χρηματοδοτικών συμφωνιών με την Ελλάδα και την Πορτογαλία αποτελεί η δημιουργία ενός κρατικού πιστωτικού ιδρύματος, εφάμιλλου με το ισπανικό ICO, το οποίο και θα αναλάβει την διαφανή διοχέτευση των δανείων στην αγορά.

«Πρέπει να καταφέρουμε να επιλύσουμε τα έντονα προβλήματα χρηματοδότησης εταιρειών που έχουν ένα γερό επιχειρηματικό μοντέλο και καλές προοπτικές ανάπτυξης», προσέθεσε η γερμανίδα αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να καταπολεμήσει την ανεργία και τη νεανική ανεργία στην ευρωζώνη.

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι τρεις «ηγέτες» της ΟΝΕ στο μέτωπο της ανεργίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στην χώρα μας τον Μάρτιο ανήλθε στο 26,8%, αυξημένη οριακά σε σχέση με τον Φεβρουάριο (26,7%) και κατά 4,6 μονάδες συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2012 (22,2%).

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, τον Απρίλιο η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε επίσης στο 26,8%, ενώ στην Πορτογαλία το ποσοστό ανήλθε στο 17,8%. Η νεανική ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία υπερβαίνει το 50%, ενώ στην Πορτογαλία μετρήθηκε τον Απρίλιο στο 42,5%.

Πέραν του ζητήματος της ανεργίας όμως, το γερμανικό πρόγραμμα αντανακλά και τις ιδιαίτερα δύσκολες πιστοληπτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη νομισματική ένωση.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δάνεια τραπεζών προς επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Ήταν ο 12ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίον καταγράφηκε μείωση του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις «χώρες της κρίσης».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη χώρα μας, τα δάνεια προς εταιρείες μειώθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2012. Ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στην Ισπανία (-8,8%), την Ιρλανδία (-5,6%) και την Πορτογαλία (3,5%).
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης