Μετωπική για την ακρίβεια στη Βουλή – Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την κοινωνία με περισσότερα μέτρα

Με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση να κυριαρχούν στην αντιπαράθεση των δύο αρχηγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022 θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ

Της Πηνελόπης Γκάλιου
 

Ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο, με την επαναδιαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η κρίση ακρίβειας θα είναι πρόσκαιρη, και παρότι θα μας κοστίσει, δεν θα μας λυγίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε για την τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδο την «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, απαντώντας στην σχετική επίκαιρη ερώτηση και κριτική του Αλέξη Τσίπρα.

Με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση να κυριαρχούν στην αντιπαράθεση των δύο αρχηγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε  ότι τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022 θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ,  διεμήνυσε ότι η πολιτική των  επιδοτήσεων, της μείωσης φορολογίας και της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστεί και το 2023 ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για παρέμβαση και στην τιμή του diesel κίνησης.

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

Ακρίβεια με ονοματεπώνυμο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αγγίζοντας τη  συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη», όχι μόνο διότι, όπως είπε, «όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη» αλλά  και γιατί ο πρωθυπουργός είναι «ακατάλληλος για να την καταλάβετε».   Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ μεγάλης πρόκλησης για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οι ηγεσίες προοδευτικές και συντηρητικές έψαξαν λύσεις αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη όχι μόνο φυγομαχήσατε αλλά βρήκατε την ευκαιρία να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ στον κόσμο κρατικοποιούν τέτοιες εταιρείες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό 2 σε 1: Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ».

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού» το χαρακτήρισε «καλάθι του εμπαιγμού» και διερωτήθηκε «για ποιούς θα είναι ανεκτές οι τιμές;», ενώ ειρωνεύτηκε πως η κυβέρνηση έχει ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα νούμερα, στα καύσιμα, πληθωρισμό κτλ και την κατηγόρησε ότι κάνει φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι  με το ρύζι και τα μακαρόνια νο6. «Και κάνετε ότι δεν βλέπετε την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή»  συμπλήρωσε.

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές: «Προκηρύξτε εκλογές για να δουμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος, για να ανασάνει ο κόσμος». «Η δημοκρατία θα κερδίσει την αλαζονεία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά».

Ο πρωθυπουργός παρότι παρατήρησε ότι οι δύο αρχηγοί δεν διαφωνούν στις δπιαπιστώσεις της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο «βλέπουν»  διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις και σε αυτό το πλαίσιο άφησε αιχμές για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού την ρωσική εισβολή». «Η παγκόσμια και ελληνική ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ε.Ε. όπως η Ρωσία με κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο τινάζει την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος των παρόχων

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν για την ενεργειακή πολιτική που ασκείται μέσω των επιδοτήσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να μπει ένα ανάχωμα στην εκτόξευση των τιμών και το ρόλο των παρόχων ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εδώ και οχτώ μήνες δεν έχει πάρει δεκάρα από τους παρόχους και θα πα΄ρει γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «να τα παίρνετε από τους πολλούς και όχι από τους λίγους που έχουν θησυαρήσει» όπως είπε. «Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων και γι' αυτό δεν πήρατε ούτε ένα ευρώ» κατέληξε.

Κατηγορίες που αντέκρουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υπενθυμίζοντας ότι «Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε.

Οι δύο πολιτκοί συγκρούστηκαν και για την πορεία της ΔΕΗ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην ανάγκη κρατικοποίησης της επιχείρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι « έχρισε τη ΔΕΗ από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια».

«Αν την αφήναμε στα χάλια που μας την παραδώσατε δεν θα μπορούσε σήμερα να στηρίζει τους πελάτες της» παρατήρησε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «δεν θα υπήρχε καν και δεν θα λεγόταν «ΔΕΗ» αλλά θα λεγόταν «ΔΕΝ» γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάν με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ». Αναρωτήθηκε δε, «Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο».  

Η μάχη των... φόρων

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι διαφωνούν και στην φορολογική πολιτική με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορέι την κυβέρνηση ότι τα αυξημένα εσόδα που παρουσιάζει  προέρχονται από τους έμμεσους φόρους. «Η εκρηκτική αύξηση δεν προέρχεται από την ανάπτυξη ή την κατανάλωση, αλλά από την ακρίβεια που σαρώνει, λόγω της επιλογής σας να μην μειώσετε τους έμμεσους φόρους για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι» υποστήριξε.  

«Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε την μεσαία τάξη και τους ευάλωτους με 29 φόρους και οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε 52 φόρους» αντέτεινε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «Έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσετε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με ευρωζώνη με εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται και βέβαια ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να δρομολογούμε σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως πιο ευάλωτων. Εχουμε πάρει μέτρα θεωρώ σημαντικά που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αν δεν πετυχαίναμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σταματήστε να λέτε ότι για την παγκόσμια κρίση φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν σας πιστεύει κανείς. Σταματήστε και ας συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της εισαγόμενης κρίσης».

Στο τέλος στήνονται οι κάλπες

Όπως σε κάθε κοινοβουλευτική μονομαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε και από την παρούσα συζήτηση να λείπε το επαναλαμβανόμενο αίτημα για εκλογές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και την παραπομπή ¨της κάλπης» στο τέλος της τετραετίας.  «Πρέπει να φύγετε το συντομότερο για να ανασάνει η κοινωνία και να σταματήσει η ηθική και κοινωνική κατηφόρα. Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος»  είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά» κατέληξε.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επανέλαβε για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός και κλείνοντας εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σχολίασε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα  «όσο κι αν το ζητάτε νωρίτερα δεν το κάνετε  και πάντοτε με μεγάλο ενθουσιασμό».

Πηγή: skai.gr