Μητσοτάκης: Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει- «Παράθυρο» για ενίσχυση στο ντίζελ

«Παράθυρο» για ενίσχυση για το ντίζελ άφησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια- Τα μέτρα στήριξης το 2022 αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ - «Όλη η ομιλία Μητσοτάκη ήταν "δεν φταίω"», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε και πάλι εκλογές- Στο βήμα για τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός

Σε μετωπική σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή στην "Ωρα του πρωθυπουργού", με αντικείμενο την ερώτηση για την ακρίβεια που είχε καταθέσει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας καταλόγισε ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη για το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ακρίβεια έχει όνομα, ενώ ζήτησε εκλογές. Από την πλευρά του, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την παράμετρο του πολέμου στην Ουκρανία και «δεν βρήκε μια λέξη» στην ερώτησή του για να αναφερθεί στον «παρολίγο δανειστή του το 2015» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση για το ντίζελ, λέγοντας «μετράμε τις δυνατότητές μας», ενώ επισήμανε ότι μόνο φέτος έχουν διατεθεί σχεδόν 13 δισ. για μέτρα στήριξης. «Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ομιλίες τους, έκαναν αναφορές στον Αλέξανδρο Νικολαϊδη που έφυγε από τη ζωή. 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει και για να πάρει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολίτες. Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν συμφωνούμε στις διαπιστώσεις, είπε. Παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι πιο δύσκολος, οι πολίτες ναι, αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Διαφωνούμε, όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ και λυπάμαι που στο κείμενο της ερώτηση χωρέσατε 3 αυθαίρετα συμπεράσματα, που καταλήγουν σε αμήχανα ερωτήματα, που δείχνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε προθέσεις, με απούσα την επιχειρηματολογία. Στην ερώτησή σας δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να κατονομάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρώτη αιτία για όσα συμβαίνουν. Περίμενα σαφή καταδίκη του κ.Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η ακρίβεια συνεπώς, παγκόσμια και ελληνική, έχει όνομα και είναι η χρήση των καυσίμων και των πόρων ως ασσύμετρου όπλου, κατά της Ευρώπης. Η πατρίδα μας αμύνεται με μέτρα, με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμίλησεις.

Μόνο φέτος η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για ενέργεια, ότι εδώ είναι η ακριβότερη. Πάμε να δούμε τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας. Τις πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τους Ευρωπαϊους. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. με τις επιδοτήσεις το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιμένετε στο Ιβηρικό μοντέλο, Αν το εφαρμόζαμε θα ήταν ψηλότερες οι τιμές και για τον καταναλωτή, και για τον προϋπολογισμό. Μην αφήνετε να πλανιώνται εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Λέτε ότι αφήνουμε την κερδοσκοπεία ανεξέλεγκτη, όταν μίλησα πρώτος εγώ για φορολόγηση υπερεσόδων 90%, που θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, βάσει την υπολογισμών της ΡΑΕ. Δεν λέτε ότι πρώτη η πατρίδα μας έχει μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από την ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία. Επιμένετε στο ισπανικό μοντέλο, επιτρέψτε μας να μπορέσουμε εμείς να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο. Η ΕΕ έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και αυτό είναι ελληνική πρόταση, που θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού.  Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει κόστος της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Αυτό δεν είναι στήριξη της κοινωνίας; Θα το έχετε δει και στον δικό σας λογαριασμό, όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται. 

Να δούμε κι άλλο μύθο που επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως πανάκεια θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια- την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στη διάσωση και την επανακρατικοποίηση; Αλλάξαμε τον τρόπο διοίκησης της ΔΕΗ και η επιχείρηση εξυγιάνθηκε, η αξία της είναι πολλαπλάσια αν ήταν στα χάλια που μας την αφήσατε θα λεγόταν ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει. Το κράτος ελέγχει τη ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει. Η κρατικοποίηση, που δεν υπάρχει τρόπος να γίνει, πόσο αξίζει σήμερα το 34%; Τέσσερις φορές πιο πολύ από το δικό σας 51% το 2019; Τι μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο ή να επιστρέψει ο φίλος σας ο κ.Φωτόπουλος, με τον διακόπτη που θα κατέβαζε; 

Η Ελλάδα αντιστέκεται. Ουδέποτε ισχυρισθήκαμε ότι μπορούμε μαγικά να λύσουμε τα προβλήματα και να επαναφέρουμε τις τιμές στην προ πολέμου κατάσταση. Προσπαθούμε με δικαιοσύνη να περιορίσουμε τις συνέπειες, με στοχευμένα μέτρα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά, ταυτόχρονα. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει στους καταναλωτές 300 εκατ. ευρώ, υλοποιήσαμε το fuel pass για να εξάμηνο και στον προϋπολογισμό θα τα δούμε αναλυτικά για το 2023. 

Είπε ο κ.Μητσοτάκης:

Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνέχεια στο πακέτο μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

«Δεν θα επαναλάβω αναλυτικά το κυβερνητικό προγραμματισμό όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και σίγουρα στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει μια προκαθορισμένη τιμή, όταν κατασκευάζονται στον κόσμο. Εδώ και μήνες ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των επιχειρήσεων στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών».

«Πείτε μου πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ότι γίνονται τα τελευταία χρόνια» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει «Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά» είπε και εξήγησε ότι «είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα γιατί επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας τους τελευταίους 18 μήνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το Μάιο 2020; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,2%. Προεξοφλούσατε ανέργους και η ανεργία έπεσε. Δεν προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει. Για να φτάσουμε να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους στην Ευρώπη. Μπράβο σας! Σε όλα μέσα πέσατε.

Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νοιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους».

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός».

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που πρώτα εξέφρασε τη θλίψη και τη συντριβή για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

Ακολούθως, ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα αποδείξει ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». «Η ακρίβεια έχει το όνομά σας γιατί είστε, επιπλέον, και ο πιο ακατάλληλος για να την κατανοήσετε, για να νιώσετε το θα πει μια οικογένεια που ζει με 700 ευρώ, να χρειάζεται δύο για να ανταπεξέλθει στις τιμές του ρεύματος. Τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα τι σημαίνει να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού για να πάρει τρόφιμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: Πολλοί από σας που ζείτε μέσα στην κοινωνία, το καταλαβαίνετε, έχετε αγωνία, το ξέρετε, γι' αυτό λέτε ότι πάνω από 70 δεν θα ξαναεκλεγείτε- έτσι είπε ο κ.Λοβέρδος. Εσεις κ. Μητσοτάκη δεν το καταλαβαίνετε, γι' αυτό παρουσιάζετε ειδυλλιακή κατάσταση. Το ίδιο λέγατε και για την πανδημία. Με ψέματα και με προπαγάνδα, που διαψεύστηκαν από διεθνείς έρευνες, που λένε ότι είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, ενώ είμαστε χειρότερα από τη Βραζιλία του Μπολσονάρου. μας λέγατε ότι δεν είχε σημασία αν κάποιος νοσηλευόταν εντός ή εκτός ΜΕΘ, διαψευστήκατε από τις έρευνες.

Μας λέτε ότι τα πήγατε περίφημα και στην ενεργειακή κρίση. Λέτε ότι είστε παράγοντας σταθερότητας. Ομως, το κόστος ζωής αυξάνεται, το κράτος αποψιλώνεται, τα κέρδη μιας ελίτ αυξάνονται. Οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία. Η Ελλάδα είναι στις 4 χώρες της ΕΕ που ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά. Θέλετε να διαψεύσετε ακόμη και ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat; Ικανούς σας έχω. Θα μας πει ο κ.Μητσοτάκης, δεν φταίω εγώ, ο πόλεμος. Για τις υποκλοπές δεν φταίει ο κ.Μητσοτάκης, φταίει ο ανιψιός του. Μόνο ο ίδιος δεν φταίει. Είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Η πλειοψηφία στην ΕΕ έδρασε έγκαιρα, οι ηγεσίες έδρασαν γρήγορα. Εσείς δεν φυγομαχήσατε απλά, αλλά βρήκατε ευκαιρία για να εφαρμόσετε την πολιτική σας, αφήσατε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να ικανοποιήσετε τους χορηγούς σας. Εχουμε πρωθυπουργό δύο σε ένα: Συμπεριφέρετε σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ. (...) Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενέργεια, παρακολουθούσατε τι έλεγαν στα κινητά τους οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Μη νομίζετε ότι τελείωσε, επιβάλατε ομερτά, δεν υπάρχει ομερτά στην Ελλάδα, έχουμε Δημοκρατία.

Προσχηματικά καταργήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε η τιμή κατά 57%. Η τιμή του ηλεκτρικού διαμορφώθηκε στα 486,87 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Σεπτέμβιο. Ξέρετε τι τιμολόγησαν; 767 ευρώ. Υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ. Ξέρετε πόσο ανήλθαν τα υπερκέρδη; 485 εκατ. ευρώ για έναν μήνα. Τι καπέλο είναι αυτό; Ποιος το πληρώνει; Τι ακριβώς έχετε κάνει για τη φορολόγηση των υπερκερδών; Είχατε πει με 90%, έχετε πάρει ένα ευρώ; Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει επί οκτώ μήνες. Θέλετε να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχουν γονατίσει, όχι από τους λίγους που έχουν θησαυρίσει. Επιδοτείτε την ασχροκέρδεια. Διατηρείτε υψηλούς φόρους, λεηλατείτε τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά τους δίνετε ένα επίδομα, με βασική έγνοια να μη χάσει ούτε ένα ευρώ το καρτέλ της ενέργειας. Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί, όπως και αυτά από τους έμμεσους φόρους. Η εκρηκτική αύξηση δεν προέρχεται από την ανάπτυξη ή την κατανάλωση, αλλά από την ακρίβεια που σαρώνει, λόγω της επιλογής σας να μην μειώσετε τους έμμεσους φόρους για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι. Ετσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat για τις αυξήσεις. 

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε και το «καλάθι του νοικοκυριού», χαρακτηρίζοντάς το «καλάθι του εμπαιγμού», ενώ σχολίασε την απουσία του υπουργού Ανάπτυξης λέγοντας πως είτε θα είναι σε κάποιο πάνελ, είτε «θα αγοράζει ρακέτες». Περιορίζετε, είπε, την ακρίβεια, στο νούμερο 6 στα μακαρόνια και έχετε ξεχάσει όλα όλα άλλα νούμερα και τις τιμές. Κάνετε ότι δεν βλέπετε και την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Οι πολίτες δαπανούν για καύσιμα το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ντίζελ είναι πάνω από την αμόλυβδη. 

(...) Η οικονομία βυθίζεται, αλλά κάποιοι κερδίζουν. Θεωρείτε ότι είναι εικόνα δικαιοσύνης, κάποιοι να θησαυρίζουν και άλλοι να μη μπορούν να βγάλουν 15 μέρες το μήνα; Για την οικονομία και τους δείκτες, που λέτε ότι τα πάτε περίφημα. Οχι μόνο δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, αλλά είστε κίνδυνος. Δεν μπορείτε ούτε στις αγορές να βγείτε, γιατί θα πληρώσετε πανάκριβο επιτόκιο. Φταίει η δική σας καταστροφική πολιτική, που δίνει σε λίγους. Η κοινωνία πρέπει να ανασάνει. Με την ερώτησή μου δεν περιμένω να πάρω απάντηση, γιατί καταστρέφετε την οικονομία. Είστε ακραία και αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος, είστε ο πρωθυπουργός των μεγάλων συμφερόντων. Πρέπει να φύγετε το συντομότερο για να ανασάνει η κοινωνία. Κι αφού έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας, τι φοβάστε; 

Βασικά σημεία πρωτολογίας Τσίπρα:

Δεν επιδοτείτε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι το καλάθι του εμπαιγμού, για ποιους θα είναι «ανεκτές» οι αυξήσεις σε 50 προϊόντα;

Κ. Μητσοτάκη δεν είστε εγγυητής σταθερότητας αλλά βασικός κίνδυνος για την κοινωνία και την οικονομία

Σχέδιό σας είναι να λεηλατείτε τους πολλούς και να θησαυρίζουν οι λίγοι, είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων

Το μόνο Μητσοτάκης effect είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στις τσέπες των πολιτών

Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ

Είστε ακατάλληλος να καταλάβετε την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της για τους πολίτες

Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που προπαγανδίζετε

Η μόνη σταθερότητα Μητσοτάκη είναι η επιδείνωση της ζωής των πολιτών και η εκτόξευση των κερδών των λίγων

Βρήκατε ευκαιρία στην κρίση για να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ την ώρα που όλη η Ευρώπη κρατικοποιεί

 ‘Εγνοια σας δεν είναι η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αλλά η σταθερότητα της κερδοφορίας των καρτέλ

Δεν έχετε πάρει δεκάρα τσακιστή από τα υπερκέρδη που είπατε ότι θα φορολογήσετε

Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί 7 δις. Στο 8μηνο από την ακρίβεια που σαρώνει

Οι Έλληνες πληρώνουν τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημά τους

Κάποιοι θησαυρίζουν και οι πολλοί δεν μπορούν να βγάλουν τις πρώτες 15 μέρες του μήνα

Αφού προηγείστε τόσο άνετα, προκηρύξτε εκλογές, τι φοβάστε;

Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:    

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ' και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα». «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ' ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα:

Δεν δίνετε τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, στα καρτέλ τα δίνετε

Το πάρτι αισχροκέρδειας έχει στηθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μεσαία τάξη και έμποροι αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα που θα έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση

Έχετε πάρει 5 δις. από τους συνταξιούχους, δεν δίνετε τα αναδρομικά και έχετε το θράσος να τάζετε αυξήσεις που τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμάζεστε να πάρετε τα σπίτια εμπόρων με τροπολογία, γιατί γράφετε την απόφαση της Δικαιοσύνης που απαγορεύει να κάνουν πλειστηριασμούς οι servicers.

Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κύμα επανακρατικοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πλήρως την κριτική που του ασκούμε, προσπαθεί να παρουσιάσει ειδυλλιακή πραγματικότητα για τις επιλογές της κυβέρνησης

Όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν «δεν φταίω εγώ», φταίει ο Πούτιν

Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος από τον Αύγουστο του 21 μέχρι και το Φλεβάρη του 22 που δεν υπήρχε ο πόλεμος ακόμα - Πόσα ψέματα θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις ευθύνες σας;

Όταν αποφασίζατε την βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πριν τον πόλεμο ο Πούτιν σας έφταιγε;

Η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 πρωτεύουσες σε όρους αγοραστικής δύναμης

Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος στην ΕΕ

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ενεργειακό κόστος προ φόρων και επιδοτήσεων

Δεν δίνετε τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, στα καρτέλ τα δίνετε

Οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα κέρδη των παρόχων

Όταν βλέπουμε την απάτη και την κλεψιά ενώ ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα, είμαστε λαϊκιστές

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κατάρρευση. Οι εργαζόμενοι αξίζουν καλύτερα

Είχατε το θράσος να μιλήσετε για τους συνταξιούχους, που τους έχετε πάρει 5 δις., 3 που κόψατε τη 13η σύνταξη και άλλα 2,4 τα αναδρομικά που δεν δίνετε και έχετε το θράσος να τάζετε αυξήσεις που τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εσείς βάλατε τον πήχη ψηλά για την επενδυτική βαθμίδα και θα περάσετε από κάτω

Η αναξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατανοήσει πόσο κακό έχει κάνει στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη Δημοκρατία

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να διατρέχουμε για πολύ αυτήν την περίοδο ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, αξιακής κατάρρευσης

Πηγή: skai.gr