ΚΑΙΡΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές κι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές θα βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για τους όρους της προληπτικής στήριξης από τους δανειστές οποίοι θα κριθούν εν πολλοίς από την πορεία της αξιολόγησης της τρόικας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση καταλήγει, πλέον, στη λύση της «συνετής» εξόδου στις αγορές, έχοντας ως κάλυψη και ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» από την Ευρωζώνη.

Η αναταραχή στις αγορές σε ομόλογα και μετοχές οδηγεί σε μεταβολή των ελληνικών θέσεων (σ.σ. από την «καθαρή έξοδο» στην ύπαρξη μιας προληπτικού χαρακτήρα στήριξης) και στην εντατική προεργασία για τον τελικό κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Δίνοντας το κλίμα του δύσκολου τετράμηνου για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα.»

Τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την αστάθεια που προκαλεί με τις θέσεις του ως αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να αναδείξουν από την πλευρά τους κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη. Την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Μega, ανέφερε ότι «οι αγορές μας κάνουν ό,τι μας κάνουν με την υπόνοια ότι θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν έλθει τότε θα γίνει της παλαβής».

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Aν εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο, είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

«Το χρέος δεν κουρεύεται, μπλοφάρετε και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα γίνει απομείωση του χρέους στην Ευρώπη, και οι άλλοι (σ.σ εταίροι) θέλουν διαρθρωτικές αλλαγές που εσείς δεν τις θέλετε (...) θα μας παρακαλάτε να γυρίσουμε πίσω» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ