Μαρτυρία βουλευτού HDP στον ΣΚΑΪ: Επιθέσεις στη Δημοκρατία επί Ερντογάν - Κινδυνεύω με φυλάκιση

Για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία μίλησε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής του HDP και υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Φελέκνας Ούκα. Το στέλεχος της κουρδικής παράταξης μίλησε για τον κίνδυνο το HDP να απαγορευτεί σε λίγες εβδομάδες, για τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Τουρκία, αλλά και την απειλή φυλάκισης που αντιμετωπίζει και η ίδια.

H συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη αναλυτικά

Κ. Ούκα, ευχαριστούμε θερμά που είστε σήμερα στον ΣΚΑΪ. Τι επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν με τις διαρκείς επιθέσεις στο HDP; Κατά πόσο είναι σε κίνδυνο η Δημοκρατία στην Τουρκία; Είδαμε αυτές τις μέρες και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τις γυναίκες. Τι συμβαίνει;

ΦΕΛΕΚΝΑΣ ΟΥΚΑ: Η Τουρκία, με την πολιτική του Ερντογάν, μεταβάλλεται σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Ένα καθεστώς, στο οποίο όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζονται με πυροβολισμούς. Επιθέσεις στη Δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δήμαρχοι, πρόεδροι κομμάτων, όσοι διαφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν συλλαμβάνονται και στέλνονται στη φυλακή. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να έχουν την έγκριση του Παλατιού του Ερντογάν. Αυτό έγινε και με το διάταγμα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Νύχτα, όχι με απόφαση του Κοινοβουλίου, ο Ερντογάν αποφάσισε ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη Σύμβαση. Και αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Σε αυτή τη χώρα, όσοι εναντιώνονται στον Ερντογάν, είναι αντιμέτωποι με επιθέσεις και γι' αυτό η Τουρκία μεταβάλλεται σε ένα καθεστώς μακριά από τα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό. 

Υπάρχει, πραγματικά, ο κίνδυνος το HDP να απαγορευτεί σε μερικές εβδομάδες;

ΦΕΛΕΚΝΑΣ ΟΥΚΑ: Η σχετική αίτηση έχει υποβληθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο συνάδελφός που Ομέρ Γκιργκιρλίογλου έχασε την ασυλία του. Έκανε διαμαρτυρία στο γραφείο του και συνελήφθη με τις πιτζάμες και τις παντόφλες. Σε 10 μέρες θα οδηγηθεί στη φυλακή. Εναντίον όλων των βουλευτών του HDP υπάρχουν αιτήσεις για άρση της ασυλίας τους. Εναντίον των 59 βουλευτών του HDP υπάρχουν 1.000 αιτήσεις άρσης ασυλίας. Υπολογίζουμε ότι το HDP θα απαγορευτεί, αλλά όχι μόνο. Προωθούν, για 700 βουλευτές και πολιτικούς, μια απαγόρευση άσκησης πολιτικών καθηκόντων. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο το HDP θα απαγορευτεί, αλλά και 700 πολιτικοί δεν θα μπορούν να ασκήσουν πολιτική για 5 χρόνια. Αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε την Τουρκία στον Ερντογάν. Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρύσει εδώ το αυταρχικό του καθεστώς.  

Όπως το περιγράφετε, αντιλαμβάνομαι ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν λειτουργεί ανεξάρτητα

ΦΕΛΕΚΝΑΣ ΟΥΚΑ: Ο Ερντογάν δίνει τις εντολές ή καλύτερα ο Μπαχτσελί, ο κυβερνητικός εταίρος του, στη συνέχεια ο Ερντογάν συναντά τις δικαστικές αρχές ή απλώς δίνει την εντολή και η εντολή εκτελείται. Αν η δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη, δεν θα ήταν χιλιάδες άνθρωποι στη φυλακή εξαιτίας μιας ανάρτησης στο twitter και στα κοινωνικά μέσα. Το επόμενο διάστημα πρέπει να υπολογίζουμε, όχι μόνο ότι το HDP θα απαγορευθεί, αλλά ότι δεκάδες βουλευτές του κόμματος θα συλληφθούν. 

Ο συνάδελφός σας κ. Γκεργκερλίογλου συνελήφθη, ο ηγέτης σας κ. Ντεμιρτάς καταδικάστηκε χθες. Φοβάστε προσωπικά ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να είστε η επόμενη;

ΦΕΛΕΚΝΑΣ ΟΥΚΑ: Επηρεαζόμαστε όλοι. Εγώ, προσωπικά, έχω 59 αιτήσεις για άρση της ασυλίας μου στο Κοινοβούλιο. Όλες σχετίζονται με τη δραστηριότητά μου. Στις 8 Απριλίου θα βρεθώ στο δικαστήριο και αντιμετωπίζω ποινή φυλάκισης ως και 15 χρόνια. Η υπόθεση αφορά έξι ομιλίες μου. Έκανα πολιτική προπαγάνδα, εξέδωσα δελτία Τύπου, είπα την άποψή μου. 6 υποθέσεις ενοποιήθηκαν σε μία και από πολιτική προπαγάνδα αντιμετωπίζω δίωξη για ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: skai.gr