ΚΑΙΡΟΣ

«Στα όπλα» η αντιπολίτευση για τους λογαριασμούς ρεύματος - Τα αναχώματα του Μαξίμου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Διπλό τείχος στην ενεργειακή ασφυξία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ορθώνει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας το εθνικό πλαίσιο στήριξης που θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις οριζόντια και για όσο διαρκή η κρίση, αλλά και επιταχύνοντας την ενεργειακή πολιτική της χώρας με έργα που αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ελλάδα και τη μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, όποια ελάφρυνση και αν επιφέρει η κυβερνητική πολιτική, στέκεται απέναντι, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά κάθε μέτρου και κάνοντας λόγο για καταστροφικές επιλογές.

Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη νέα παρέμβαση που ετοιμάζει το ενεργειακό και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να "ξεφουσκώσει" τους λογαριασμούς ρεύματος και να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που στενάζουν από την ακρίβεια στην ενέργεια, τέθηκαν επι τάπητος και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς συζητήθηκαν οι κρατικές παρεμβάσεις που σχεδόν έχουν "κλειδώσει" με το δημοσιονομικό τους αποτύπωμα, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που έθεσαν οι ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες κατά την άτυπη σύνοδό τους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για όλους και με ορίζοντα αρχικά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν και η κριση δεν τερματιστεί, η ενίσχυση να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το ενδεχόμενο αυτο "φωτογράφησε" και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις, τι οποίες "ο πολίτης θα βλέπει για όλη τη χρονιά"χαρακτηρίζοντας τις επικειμενες παρεμβάσεις ισχυρές και σημαντικές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το 2023 σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα υπάρχουν "τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους".

Τα σενάρια παρέμβασης

Το κυβερνητικό επιτελείο "ζυγίζει" δύο σενάρια, το ενδεχόμενο παρέμβασης στη χονδρική τιμή πώλησης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις – που πιθανόν να επικρατήσουν- για διπλή παρέμβαση τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική τιμή ρεύματος, με στόχο πάντα μία γενναία μείωση στους λογαριασμούς που θα προσεγγίζει τις τιμές προ κρίσης, όπως εμφατικά τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα  θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας" επανέλαβε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εκατέρωθεν πυρά για την ενέργεια, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Από την Ηλεία, όπου περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της και υποστήριξε ότι "η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε δεν οφείλεται απλά στην κρίση λόγω του πολέμου αλλά στην κυβέρνηση που  ακολούθησε μια  καταστροφική στρατηγική επιλογή".

Επέμεινε μάλιστα στην άποψη της Κουμουνδούρου ότι η Ελλάδα είναι σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή ενέργειας, ενώ μετακυλίει σχεδόν το 100% του υπέρογκου αυτού κόστους της χονδρικής στον καταναλωτή με την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής.  "Η ΕΕ έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη  των παραγωγών  ενέργειας . " τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε και σχετικής επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα "golden boys" της ΔΕΗ όπως ανέφερε.

Επίθεση στην οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταποδιδοντας τα πυρά και κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψέματα και τοξικότητα. "Χρησιμοποιώντας μονότονα τα  γνωστά αντιπολιτευτικά κλισέ, ανακυκλώνοντας τα ίδια στερεότυπα και λέγοντας συνέχεια ασύστολα ψέματα, το μόνο που καταφέρνει ο κ. Τσίπρας είναι να επιβεβαιώνει ότι σε ένα περιβάλλον επάλληλων διεθνών κρίσεων μόνο τοξικότητα έχει να εισφέρει...
Αλλωστε στην Ηλεία οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τα ψέματα του και τη μηδενική αξία των υποσχέσεών του και όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί είναι ο άνθρωπος που με την κατάτμηση του Πάτρα – Πύργος δεν δίστασε να ρίξει το έργο στα βράχια προκειμένου να ευνοηθούν όσοι πίστευε ότι θα του εξασφαλίσουν την χειραγώγηση του τύπου  και τον κομματικό έλεγχο της ενημέρωσης. Ο δρόμος ξεκίνησε τώρα γιατί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εργάστηκαν με σχέδιο και μεθοδικότητα. Γιατί έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με κορώνες και τοξικότητα. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε δραστικά και τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Για όλους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω" ανέφερε στην ανακοίωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Βέλη τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, παρατηρώντας ότι εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δεν υπάρχουν και η επανάληψη του τοξικού λαϊκισμού και της διχόνοιας του παρελθόντος μόνο σαν κακόγουστη φάρσα μπορεί να θεωρηθεί. Επανέλαβε δε την πρόταση του κόμματός του για " επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, η οποία θα ακύρωνε ουσιαστικά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, κρατώντας τα τιμολόγια σταθερά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση με το κόστος να επιμερίζεται σε όλους τους συντελεστές της αγοράς. Είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε εθνικό επίπεδο ακόμα και αύριο διότι περιλαμβάνεται στα μέτρα που πρότεινε στις 8 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη, με το όφελος να το νιώθουν απευθείας οι καταναλωτές στην τσέπη τους. Αντιθέτως, η πρόταση τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα για επιβολή πλαφόν στη χονδρική, απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο το τελικό της αποτέλεσμα στα τιμολόγια" σημείωσε,

Νωρίτερα με αφορμή την εκκίνηση του έργου του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και το ΚΚΕ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναβαθμίσει ενεργειακά τη χώρα αλλά και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. "Η κυβέρνηση κάνει το "μαύρο – άσπρο" ισχυριζόμενη ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα ωφελήσει τον λαό, όσον αφορά την ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική, που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά" τόνισε στην ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα.

Από την Αλεξανδρούπολη και την επίσημη εκκίνηση του έργου για τη δημιουργία του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδούπολη, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε σήμα ενεργειακής ισχύος, αυτονομίας και απεξάρτησης της Ελλάδας από τους εκβιασμούς της Μόσχας, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ένα σήμα που αποκτά διεθνείς διαστάσεις δεδομένων των συνεπειών στην αγορά ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ταυτόχρονα  καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολικής Ευρώπη.

"Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός κατά την  ομιλία του στην τελετή. Υπογραμμισε μάλιστα την προστιθέμενη αξία που αποκτά το κομβικό αυτό έργο στις παρούσες συνθήκες σημειώνοντας πως «Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα." υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.