Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι δύο φόρμουλες που εξετάζει η κυβέρνηση για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στο θαύμα του χορτασμού ο Ιησούς τάισε 5.000 άτομα μόνο 5 ψωμιά και 2 ψάρια. Ένα «θαύμα» προσπαθεί να πετύχει και η κυβέρνηση καθώς σχεδιάζει μια οριζόντια παρέμβαση για να ...χορτάσει όλα τα νοικοκυριά μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πριν από την ενεργειακή κρίση και την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωναν 0,11€-0,13€/Kwh . Χωρίς το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων το κόστος θα είχε εκτοξευθεί στα 0,33€-0,35€/ΚWh. Θα είχε δηλαδή τριπλασιαστεί. Με τις επιδοτήσεις, η κατάσταση ελέγχεται για τις μικρές καταναλώσεις των 1200Κw/4μηνο ή 300Kw/μήνα αφού το κόστος υποχωρεί στα 0,15€/Kwh. Για τους υπόλοιπους όμως το άνοιγμα του λογαριασμού αποτελεί τραυματική εμπειρία αφού το κόστος εκτοξεύεται στα 0,21€-0,27€/ Kwh. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει χρήματα, περίπου 2,1δισ€ του πρώτους 5 μήνες φέτος, είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλει.

Το .....θαύμα της θα είναι το σχέδιο που ετοιμάζει ώστε οριζόντια - για όλα τα νοικοκυριά - οι χρεώσεις να επιστρέψουν στην εποχή του περασμένου καλοκαιριού. Για τις επιχειρήσεις οι τιμές θα είναι λίγο ψηλότερες. Ενώ όμως με το υπάρχον σύστημα επιδοτήσεων θα ήθελε 12δισ. € σε ετήσια βάση για να πετύχει τον σκοπό αυτό , η κυβέρνηση αισθάνεται σίγουρη ότι η «φόρμουλα» της θα της επιτρέψει να το καταφέρει με 5 δισ. € ή 2,5δισ. € έως το τέλος του έτους. Και ήδη έχει βάλει στην άκρη 1δισ. € από τον προϋπολογισμό και 1,5 δισ. € από το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης ενώ πόροι θα προκύψουν και από την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Το σενάριο της παρέμβασης με πλαφόν μόνο στην χονδρική τιμή έχει 2 μεγάλα προβλήματα σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να ελέγξει έναν έναν όλους τους παίκτες τους παραγωγούς, να δει τι προθεσμιακά συμβόλαια έχουν κλείσει για το χρονικό διάστημα για το οποίο θα γίνουν οι παρεμβάσεις , να δει τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί στον καθέναν από αυτούς για να τους αποζημιώσει γι' αυτήν την διαφορά. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τις εξαγωγές ρεύματος που κάνει η χώρα καθώς η αγορά μας είναι συνδεδεμένη με αυτές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Το πλαφόν στην χονδρική τιμή θα σήμαινε επιδότηση των Ιταλών και των Βούλγαρων καταναλωτών με Ελληνική σφραγίδα.

Το σενάριο που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι μια μεικτή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή. Το Εθνικό σχέδιο θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα.