Κλείσιμο

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η δυσπιστία του λαού είναι δεδομένη - Θα τη λάβετε στην κάλπη

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αφτί» είπε στον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας και τον κάλεσε να κάνει δαφορετική εξεταστική αν θέλει να διερευνήσει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Η δυσπιστία του λαού είναι δεδομένη και σύντομα θα την λάβετε και στην κάλπη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ξανακάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων: «Επαναλαμβάνω μήπως απαντήσετε στην τελική σας τοποθέτηση. Ποιος είναι ο ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Είναι παιδικό το επιχείρημα ότι θα το λέγατε στον ίδιο και όχι δημόσια.

Δεν κάνατε καμία αναφορά στην παρακολούθηση Κουκάκη.

Πόσους ακόμη βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακουθείτε;

Πότε ενημερωθήκατε για τις παρακολουθήσεις, ότι ήταν σε νόμιμη επισυνδεση ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Πράγματι, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν μίλησε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά έκανε τον ψόφιο κοριό μέσα στην επιτροπή και ως προς τούτο δεν ανασκευάζω.

Γνωριζε ή δεν γνώριζε; Γνωρίζατε εσείς ή δεν γνωρίζατε όταν στείλατε τον εκλεκτό σας υπουργό στην επιτροπή;

Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα στην επιτροπή ότι ουδέποτε υπήρξε επισύνδεση του Ανδρουλάκη;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαψεύσεις από Βαρουφάκη, Βαλαβάνη και Πανούση ότι έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την κυβέρνηση Τσίπρα: «Είστε σε πανικό και δεν μπορείτε να το κρύψετε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Αν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μην διστάσετε να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είπε και συνέχισε.

«Μας πήγατε σε ειδικό δικαστηριο γιατί βάλαμε τους καναλάρχες να πληρώσουν και δεν θα μας πηγαίνατε αν γνωρίζατε ότι κάναμε παρακολυθήσεις;» είπε χαρακτηριστικά.

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αφτί»

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «κ. Μητσοτάκη, πιαστήκατε με τον κοριό στο αφτί. Και τώρα προσπαθείτε να ανακαλύψετε συμψηφισμούς και αντιπερισπασμούς».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε γόνοι αριστοκρατίας με δικαιώματα ιδιοκτησίας στο κράτος και στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουμε το κράτος ως λάφυρο. Εγώ δεν πήρα υπ' ευθύνη μου την ΕΥΠ, αλλά δεν θα κάνω τον ανήξερο, σαν εσάς που είπατε ότι δεν ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολυθεί η ΕΥΠ».

Και συνέχισε: «Ποιος σας λέει να τα πείτε αυτά; Ότι η ΕΥΠ φτιάχνει ένα στεγανό, ένα παρακράτος; Ποιος σας λέει να πείτε ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός;».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε υπήρξε βουλευτής που να έπεσε θυμα επισύνδεσης, είτε παράνομης είτε νόμιμης. Ούτε ένας δημοσιογράφος γιατί μας ενοχλούσε. Δεν το διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια καοποίηση του κράτους δικαίου. Ουδέποτε επί των ημερών μας δόθηκε εντολή επισύνδεσης».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική είπε: «Αν θέλετε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, κάνετε άλλη εξεταστική. Και μην κάνετε αναφορές για εξεταστική από το 2012, επειδή θεέλτε να φοβήσετε κάποιους δικούς σας. Μην διανοήστε να αποδράστετε από τη διερεύνηση της αλήθειας για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Η ερευνα αυτή θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».

Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, αυτό έχει καταγραφεί.

Η πρωτολογία Τσίπρα

Βαριές κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του, και κάλεσε επανειλημμένα τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που οδήγησε στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ο κ. Τσίπρας: «κ. Μητσοτάκη, είστε κατηγορούμενος για αντιθεσμική εκτροπή, για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ποιος την έχασε την ηθική για να την βρείτε εσείς και μιλάτε για ανηθικότητα, ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος».

Σημειώσε ότι «οι υποκλοπές δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα, είναι πρωτίστως αξιόποινη πράξη, ειδικά όταν αφορά την παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου, βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για αρχηγό πολιτικού κόμματος».

«Δεν νοείται από εσάς καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κατανοώ την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία, μήπως και συσπειρώστεε το κοινό σας, όμως σας ακούνε όλοι. Περιμένουν εξηγήσεις, όχι εκθέσεις ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι ο κάθε πρωθυπουργός δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους για λόγους εθνικής ασφάλειας και χωρίς να εξηγείται το γιατί;

Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας; Είστε νομικά, πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον Νικο Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσετε. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους: «Είναι κατάσκοπός ο Νίκος Ανδρουλάκης; Είναι πράκτορας; Σας δίνω τον λόγο τώρα. Πάρτε το μικρόφωνο. Η σιωπή είναι η ισχυρότερη απάντηση της ενοχής σας. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανηψιού σας και του κ. Κοντολέοντος».

Συμπλήρωσε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού, καθώς είναι ο άμεσος προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντος. «Η ευθύνη είναι αμετάθητη, δεν υπάρχει 'φταίει ο ανηψιός μου'» είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέπλεξε τρίτες χώρες, διακινδυνεύοντας και τις σχέσεις της χώρας και την εξωτερική πολιτική. «Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία και την Ουκρανία. Οι δύο σάς διέψευσαν με οργίλο τρόπο. Πείτε μας λοιπόν ποιος είναι αυτός ο λόγος εθνικής ασφάλειας και σταματήστε να διασύρετε την χώρα διεθνώς. Ξεφτυλίζεστε με αυτά που λέτε και ξεφτυλίζετε και την χώρα στο εξωτερικό».

Εσείς όπως λέτε δεν γνωρίζατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση, ούτε τότε ενημερωθήκατε από αυτούς που αποπέμψατε αργότερα.

Όταν ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης ήρθαν στη Βουλή με τον κ. Κοντολέοντα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έλεγαν ψέματα στις ερωτήσεις των βουλευτών.

«Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθούν τον Ανδρουλάκη»

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είπε: «Είχατε την ψευδαίσθηση ότι ποτέ δεν θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις. Η αίσθηση ασυδοσίας επέτεινε την αλαζονεία σας. Είπα ότι θα πω αλήθειες, όπως τις καταλαβαίνω. Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ούτε ο ανηψιός σας, ούτε ο κ. Κοντολέων. Εσείς δώσατε την εντολή. Προσωπικά εσείς. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί έχει σχέση με τρίτες χώρες, μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο.

«Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μεσά στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τριτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις εν οψει των εκλογών με απλή αναλογική. Γιαυτό δώσατε εντολή να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Για την παρακολυθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είπε: «Τον κ. Κουκάκη δεν τον ακούγατε για εθνικούς λόγους, αλλά επειδή ερευνούσε για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών. Αυτό ερευνούσε, το πολύ ενοχλητικό για εσάς. Και τα δημοσιεύματα σας οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του. Όχι μονο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο ιθυνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας».

«Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης. Γι' αυτό οφείλεται να απολογηθείτε» πρόσθεσε. 

Σχετικά με την ακρόαση Δεμίρη, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ απάντησε ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις «και σήμερα το επιβεβαιώσατε και εσείς υψώνοντας και τον τόνο».

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κυβερνητικά έδρανα.

Εκλογές και ανένδοτος θεσμικός αγώνας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και προσφύγει στις κάλπες άμεσα: «Σας ενθαρρύνω παραιτηθείτε. Δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφάσισουν. Μην βυθίζετε άλλο την χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι καθεστωτιές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν πια ανεκτές».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κάλεσε σε «ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα

Κ. Μητσοτάκη την δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη. Πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο απαλλαγής της Δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές.
 
Έθεσα μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Δεν απαντήσατε, επαναλαμβάνω μήπως και απαντήσετε
 
 
 Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που παρακολουθήσατε τον κ. Ανδρουλάκη. Το επιχείρημα ότι θα το πείτε στον ίδιο είναι αστείο.
 

Δεν κάνατε καμία αναφορά για τον κ. Κουκάκη. Είπα πολύ βαριά πράγματα. Για τις αλλαγές στον ΠΚ για να δώσετε τη δυνατότητα ασυλίας σε δεκάδες τραπεζίτες που είχαν ανοιχτές υποθέσεις και για να αποδεσμεύσετε εκατοντάδες εκατ. Ευρώ που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα. Γιατί δεν είπατε κουβέντα;
 
 
Δεν απαντήσατε τίποτα για το πόσους ακόμα ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε
 
 Πότε ενημερωθήκατε, αφού λέτε ότι δεν γνωρίζατε, ότι ήταν σε παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης;
 
 
 Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον ψόφιο κοριό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη όταν στείλατε τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Πιερρακάκη ότι ο Κοντολέων θα έλεγε ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησαν τον Ανδρουλάκη ή άλλους πολιτικούς;
 
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ μετά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως λόγοι εθνικής ασφάλειας είναι η περίπτωση υβριδικού πολέμου ή περίπτωση κατασκοπείας. Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε καμία περίπτωση τέτοια; Και δεν ντρέπεστε να κουνάτε και το δάχτυλο;
 
 
 Η ομιλία σας δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Είπατε από το βήμα της Βουλής ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται.
 
 Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι προφανώς και πρέπει  να υπάρχει εξαίρεση στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας για εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Άλλο πράγμα είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας γενικά και αόριστα και άλλο το ζήτημα ενδεχόμενου εγκλήματος.
 
 
 Είστε πολύ προβλέψιμος στις θλιβερές παρεμβάσεις που κάνατε. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής την τοξικότητα, αναφερθήκατε σε όλες τις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου.
 
 Θέλετε να πείσετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Ο κ. Πανούσης έκανε δήλωση, ουδέποτε είπα ότι με παρακολουθούσαν, η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας, δεν κρύβεται.
 
 
  Δεν θα κρυφτείτε πίσω από τέτοιες καταγγελίες. Αν έχετε οποιαδήποτε σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην διστάσετε αύριο κιόλας να την πάτε στον εισαγγελέα.
 
 Θα είχε αλήθεια έστω και ένα στοιχείο που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης και εδώ και τρία χρόνια, και δεν θα το είχε χρησιμοποιήσει;
 
 
   Δεν θα στήνατε εξεταστική αν είχατε μία σοβαρή καταγγελία;
 
Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί. Προσπαθείτε μάταια να ανακαλύψετε εκ των υστέρων συμψηφισμούς.
 
 
   Το τελευταίο σας επιχείρημα δεν είναι ότι είστε αθώος, αλλά ότι όλοι κάνουμε τα ίδια.
 
   Δεν είμαστε όλοι το ίδιο δεν είμαστε όλοι γόνοι μίας αριστοκρατίας με δικαιώματα ιδιοκτησίας στο κράτος και τη χώρα.
 
 
  Δεν αντιμετωπίζουν όλοι στην αίθουσα το κράτος ως λάφυρο
 
  Κ.  Μητσοτάκη εγώ δεν πήρα την ΕΥΠ στην ευθύνη μου.
 
 
  Λέτε αδιανόητα πράγματα, ότι δεν ξέρετε η ΕΥΠ ποιον παρακολουθεί. Αδιανόητα πράγματα. Ότι δηλαδή κάθε διοικητής της ΕΥΠ φτιάχνει ένα παρακράτος χωρίς δημοκρατικό έλεγχο.

 Επί των ημερών μας δεν υπήρξε ούτε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού που να έπεσε θύμα επισύνδεσης. Ούτε ένας δημοσιογράφος γιατί μας ενοχλούσε για την έρευνά του.
 
 Δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια κακοποίηση κράτους δικαίου

 Δεν άλλαξα το νόμο για να βάλω έναν τυχάρπαστο διοικητή χωρίς προσόντα.

 Και δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό και πολιτικό μου αντίπαλο.
 
  Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε όχι στον εσωτερικό εχθρό αλλά στους εξωτερικούς.
 
 
 Και τα γνωρίζετε γιατί με εντολή μου κάθε έξι μήνες ο τότε διοικητής σας ενημέρωνε αναλυτικά.
 
  Επί των ημερών μας έγιναν δύο μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα. Η μία έχει προχωρήσει δικαστικά, η άλλη δεν ξέρω γιατί δεν έχει προχωρήσει.
 
 
 Επικαλείστε πράγματα που ξέρετε και μπερδεύετε και τα επίθετα κ. Μητσοτάκη.
 
 Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Για να τελειώνουμε με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς. Θέλετε κ. Μητσοτάκη να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική ξεχωριστή μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Όσες εξεταστικές θέλετε.
 
 
  Ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια; Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
 
 Η έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα.
 
 
  Δεν μας αρκεί να πείτε εξ όσων γνωρίζω κανείς ακόμα. Υπάρχει μία και μόνο απάντηση: Είτε θα καταργήσετε την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ερευνήσει αν έπεσε θύμα παρακολούθησης, είτε αν δεν το κάνετε η απάντησή σας είναι ότι είστε ένοχος και φοβάστε κ. Μητσοτάκη.
 
 Είναι πολύ αστείο να προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα εσωτερικού εχθρού, και αστάθειας αν η κυβέρνησή σας φύγει. Δεν είστε ταυτισμένος με το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης αν εσείς δεν είστε πρωθυπουργός.
 
 
  Αν είναι παράλυτη μία κυβέρνηση που θα προκύψει από συνεργασία, πόσο πιο παράλυτη θα είναι από την κυβέρνησή σας;
 
  Είστε ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών
 
      
  Υποκλοπέας συνδιαλλέξεων να είστε, υποκλοπέας της εξόδου από τα μνημονια όχι.
 
    Προτάσεις ΓΙΑ ΕΥΠ
 
 
  α) Αμεση κατάργηση του άρθρου 87 ν. 4790/2021 με το οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.
      
 β) Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».
  γ) Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας».
    δ) Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
  ε) Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.
  ζ) Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.
    η) Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.
 Προσέξτε το ειδικά αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μία μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις.

Πηγή: skai.gr