Δένδιας στο Φόρουμ των Πρεσπών: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην Οχρίδα για το Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο «Prespa Forum Dialogue», για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες.

  • Live η συζήτηση στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών με θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας- (Shaping Western Balkans Future in the Contemporary European Security Architecture)», με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Το δεύτερο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» (Prespa Forum Dialogue) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Οχρίδα.

Στο φετινό φόρουμ θα εξεταστούν τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα, καθώς και τα πιεστικά ζητήματα ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στη συνολική διεθνή πολιτική ασφάλειας και στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Τη διάσκεψη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας.

Στο φετινό «Prespa Forum Dialogue» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι πρόεδροι της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, όπως και υπουργοί Εξωτερικών αρκετών χωρών.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ καθώς και με την αναπληρώτρια γγ των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι έχει αναφέρει ότι μετά την περσινή πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση, το «Prespa Forum Dialogue» εξελίσσεται στο μεγαλύτερο διπλωματικό-πολιτικό φόρουμ στα Δυτικά Βαλκάνια και μπήκε στη λίστα με τις πιο αναγνωρισμένες πολιτικο-διπλωματικές πλατφόρμες, όπου συζητούνται θέματα σχετικά με το σήμερα.

Πηγή: skai.gr