Μητσοτάκης μετά την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Δυνατότητα επέκτασης με τη συμμετοχή της Ινδίας

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν και την προοπτική επέκτασης της τριμερούς, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ινδία. «Ίσως καλέσουμε τον Ινδό πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον των χωρών του υφιστάμενου σχήματος στο να αφήσουν γεωπολιτικό, καθώς και εμπορικό αποτύπωμα με την δράση τους.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθεκτική και επιτυχημένη την συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως η Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Πολιτική Προστασία, η Τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη.

Στις συναντήσεις μας επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε χτίσει μέσω της τριμερούς, που αποδεικνύεται ανθεκτική και αποτελεσματική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της τριμερούς.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν και την προοπτική επέκτασης της τριμερούς, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ινδία. «Ίσως καλέσουμε τον Ινδό πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα θέματα ενέργειας, στα οποία εξάλλου επικεντρώθηκε η τριμερής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ' ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και ευχαρίστησε την Κύπρο και το Ισραήλ για τη βοήθεια που έδωσαν στην Ελλάδα: «Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική Προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες» ανέφερε. 

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά, αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται και καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν θες να πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά και μαζί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κλείνοντας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ελλάδας και της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου θα πωλούνται και ελληνικά και κυπριακά προϊόντα.

«Είθε το καλύτερο γιαούρτι να κερδίσει» είπε ο κ. Νετανιάχου. 

Πηγή: skai.gr