Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά

Συζήτησαν για το ενεργειακό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Καθρίν Κολονά είχε ο Νίκος Δένδιας.

Οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν τόσο για όλα τα τρέχοντα θέματα, εστιάζοντας στην ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ατζέντα ήταν τόσο οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όσο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών: 

Αγαπητή Catherine,

όπως είναι  γνωστό η Γαλλία έχει παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Ήταν μία από τις χώρες που βοήθησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Όλα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν για τον Ναύαρχο de Rigny και μαθαίνουν για τον Στρατάρχη Maison. Αλλά βεβαίως, η σχέση μας εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε μία διαχρονική φιλία βασισμένη στις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Σήμερα έχουμε, νομίζω, τη στενότερη σχέση που είχαμε ποτέ, βασισμένη στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει εδώ και λίγους μήνες.

Απόδειξη αυτής της πολύ στενής σχέσης, είναι η δεύτερη συνάντησή μας μέσα σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.

Θα μου επιτρέψεις να σου δώσω ένα μικρό δώρο. Είναι  η επιστολή, την οποία ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών de La Ferronays έστειλε στον Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, ορίζοντας τον πρώτο Γάλλο Πρόξενο στο νέο Ελληνικό Κράτος.

Νομίζω ότι είναι  κάτι  συμβολικό, και θα ήθελα να υπάρχει στο γραφείο του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών. Σε ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: skai.gr