Μητσοτάκης - Δελφοί: Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια, παραμονεύει ο λαϊκισμός

Μητσοτάκης - Δελφοί: Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια, παραμονεύει ο λαϊκισμός

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κάνδιας

Δεν μπορούμε να αντέξουμε για καιρό τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καλώντας την Ευρώπη σε συντεταγμένα μέτρα. 

Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα, σημείωσε, ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει λειτουργική αγορά αερίου, υπενθύμισε τις προτάσεις που η Ελλάδα κατέθεσε στην ΕΕ και επανέλαβε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρισμού.

Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση, σημείωσε λέγοντας ότι προσδοκά να υπάρξει απόφαση στην έκταλτη σύνοδο κορυφής του Μαΐου.

«Αν αυτό δεν συμβεί, θα ξοδέψουμε ως κράτη-μέλη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές, αν δεν ληφθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαβεβαίωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις, «αλλά παρά τα έκτακτα γεγονότα ήμασταν συνεπείς στην πολιτική μας και στις δεσμεύσεις μας, με μεταρρυθμίσεις όπως στην παιδεία και την εργασία». 

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έλαβε κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης, «χθες λάβαμε τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνε τον στόχο της που είναι οι μεταρρυθμίσεις.

«Η κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» ανέφερε.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος αναγνώρισε ότι είναι πολύ υψηλό, αλλά -όπως είπε- είναι πιο «καλόηθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. 

«Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το προϋπολογισμό του 2022 λόγω των έκτακτων γεγονότων, αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο σε μια μέρα», αλλά παρατήρησε ότι «τυχόν ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στο θέμα αυτό είναι σε βάρος της Ουκρανίας που δέχεται τη βία».

Ακολούθως, υπενθύμισε πως η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για εισαγωγή LNG αερίου (υγροποιημένο). «Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε κάτι ανάλογο με την Αυστραλία… Υπάρχει πεδίο για μεγαλύτερη συνεργασία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά» είπε.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος όπως με το Ταμείο Ανάπτυξης για την πανδημία, πρόοδος που παλιά θεωρούνταν ασύλληπτη, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει στην ενέργεια. Χρειάζεται ευρωπαϊκή προσέγγιση στις «επώδυνες» αυξήσεις στην ενέργεια, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico, Florian Eder.

Πηγή: skai.gr